Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα!

Με την είσοδό του το 2016 δημιούργησε νέα δεδομένα για την Ελλάδα, που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά, χωρίς παρωπίδες και αριστερά ή δεξιά συμπλέγματα, πιθανότατα θα βγει από την κρίση και ίσως αναδειχτεί σε παγκόσμιας σημασίας τοπικό σταθεροποιητικό παράγοντα.

Μετά την διατάραξη των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, Τουρκίας - Ρωσίας, Τουρκίας - Αιγύπτου, αλλά και την προσέγγιση λόγω οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, μια νέα ευκαιρία παρουσιάζεται για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος, που δείχνει να οδηγεί σε γενικευμένο πόλεμο τους Μουσουλμάνους μεταξύ τους (Σουνίτες εναντίον Σιιτών), φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

Η πιθανή ανάφλεξη μεταξύ του Σιιτικού Ιράν και της Σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας μπορεί να παρασύρει σε έναν γενικευμένο πόλεμο ολόκληρη την Αραβική χερσόνησο και την Μέση Ανατολή. Το Ισλαμικό Κράτος που υποστηρίζουν οι Σουνίτες (Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μπαχρέιν, Κατάρ) και μάχονται οι Σιίτες (Ιράν και Υεμένη) είναι μόνο η αρχή. Ήδη από εχθές, μετά τον αποκεφαλισμό του Σιίτη κληρικού από την Σαουδική Αραβία, το Ιράν εξέδωσε «πολεμικό ανακοινωθέν», ενώ ξέσπασαν διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

Ο θρησκευτικός φανατισμός των μουσουλμάνων μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου, καθώς η ανάφλεξη στην περιοχή θα φέρει ελλείψεις σε πετρέλαιο.
Από πού θα αναπληρωθεί η παγκόσμια ζήτηση, αν όλες οι Αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες βρεθούν να πολεμούν μεταξύ τους; Σε ποιο ύψος θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου;



Αυτή είναι η ευκαιρία που πρέπει να αρπάξει η Ελλάδα και να εκμεταλλευτεί γρήγορα τα κοιτάσματά της. Δεν θα είναι άλλωστε μόνη. Μαζί της θα ωφεληθούν η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που από στενοί σύμμαχοι έγιναν εχθροί, έφερε και τις τρεις χώρες στην αγκαλιά της Ελλάδας. Με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Ελλάδα έχει κοινά οικονομικά συμφέροντα, που είναι και γεωπολιτικά. Ας μην ξεχνάμε τις συχνές κοινές ασκήσεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας των τεσσάρων χωρών.

Η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου, αλλά και του πετρελαίου που βρίσκεται στις ΑΟΖ των τεσσάρων χωρών είναι επιτακτική ανάγκη για όλους. Ανάγκη για έσοδα και ανάγκη για απεξάρτηση από τυχόν μονοπωλιακές αγορές.

Η Τουρκία από την πλευρά της, βρισκόμενη πλέον στην γωνία, πιέζει για τη δημιουργία αγωγού από την Κύπρο προς το έδαφός της. Για τον λόγο αυτό επιχείρησε επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, που όμως φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο. Τώρα που η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει χωρίς Φυσικό Αέριο από τη Ρωσία, επιθυμεί την δημιουργία του αγωγού που προαναφέραμε, ώστε να αγοράζει το Φυσικό Αέριο κυρίως του Ισραήλ, αλλά και για να ελέγχει τις εξαγωγές της Κύπρου και να μπορεί να την εκβιάζει.
Η Κύπρος το έχει αντιληφθεί και είναι εντελώς αρνητική στη δημιουργία ενός τέτοιου αγωγού.

Τον αγωγό αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν όμως και οι δήθεν εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι γνωστή η Τουρκολαγνεία τους τα τελευταία 100 χρόνια…



Μετά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στην Αθήνα, στα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας στην Λευκωσία. Σκοπός της συνάντησης είναι η συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί και η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόμοια συμφωνία ετοιμάζεται και με την Αίγυπτο.

Αν όλα πάνε καλά και οι τέσσερεις χώρες συμφωνήσουν τότε δεν αποκλείεται να δούμε και μια τετραμερή συνάντηση, κατά προτίμηση στην Κύπρο, ώστε να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία. Το βασικότερο όλων θα είναι η αναγκαστική αποδοχή του δίκαιου της θάλασσας (ΑΟΖ) από την Τουρκία, που το αρνείται.

Φυσικά, εάν γίνουν αυτά, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην δημιουργία και ενός αγωγού από την Ελλάδα προς την Τουρκία, που θα την τροφοδοτεί με Φυσικό Αέριο, καθιστώντας την (ίσως) και κύριο πελάτη των τεσσάρων χωρών.



Η Ρωσία από την πλευρά της, δεν είναι αντίθετη στην προσέγγιση των τεσσάρων χωρών, ιδιαίτερα αν πάρει και κάποια βάση στην Κύπρο, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορεί λόγω ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικές, καθώς οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού (ελικοπτεροφόρα, ελικόπτερα, αεροσκάφη κλπ) είναι πρωτοφανείς. Με την Κύπρο συνεχίζονται οι καλές σχέσεις της Ρωσίας και με την Ελλάδα ελπίζεται να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ερωτηματικό είναι μόνο οι σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά οι ψαγμένοι γνωρίζουν για τα συχνά ταξίδια του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα…

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει. Οι πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές από διάφορους επιστήμονες τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρουν κοιτάσματα αξίας από 1 έως 3 τρισ. Ευρώ, αναλόγως τιμής.

Ακόμη και αν είναι αλήθεια το 1 τρισ. Ευρώ, τότε η Ελλάδα (με την συνήθη αναλογία 70-30) ξεχρεώνει τα κοράκια που την έχουν βάλει στην πρέσα εδώ και 5 χρόνια και της μένουν 600 τουλάχιστον δισεκατομμύρια για να προβεί σε δημιουργία υποδομών και εργοστασίων, ώστε όλοι οι Έλληνες να βρουν δουλειά και η χώρα να γίνει μια πραγματική σύγχρονη και προοδευμένη χώρα του 21ου αιώνα.

Χρειάζεται όμως άμεση ενέργεια και επιτάχυνση των διαδικασιών. Διαδικασίες που θα μοιράσουν τα θαλάσσια οικόπεδα σε αυτούς που θα κρατήσουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν (δήθεν) διαγωνισμοί, αλλά διακρατικές συμφωνίες, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και λίγο τη Γαλλία, για να υπάρχει μια κόμη πόρτα ανοιχτή. Φυσικά, αν οι Κινέζοι μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, θα πρέπει να τους λάβουμε και αυτούς υπόψη.

Μοιράζοντας την πίτα και έχοντας όλους ευχαριστημένους, θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεχρεώσει και να επιβιώσει.
Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται ικανοί διαπραγματευτές, με εθνική συνείδηση, που θα εργαστούν για το καλό της Ελλάδας και όχι της τσέπης τους.

1 σχόλιο:

  1. Ας Το Λάβουν Σοβαρά Υπ' Όψιν Τους Οι Κρατούντες Σήμερα, Γιατί Λίγες Τέτοιες Ευκαιρίες Θα Έχουν...... Αν Αγαπούν Την Ελλάδα-Τους ΈΛΛΗΝΕΣ....!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή