Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο χωριάτης πήρε θάρρος και ανέβηκε στο κρεβάτι

Τον χάρτη των 24 θαλάσσιων οικοπέδων που οριοθέτησε η Τουρκία και αποτελούν την απεικόνιση των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δημοσίευσε η Καθημερινή.

Οι περιοχές που οριοθετήθηκαν είναι αυτές που η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, παρά το γεγονός πως παραβιάζεται η Ελληνική υφαλοκρηπίδα και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

Ο χάρτης οριοθετήθηκε βάσει του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με τον υποτακτικό της στη Λιβύη Φαγιέζ αλ Σαράζ και αναρτήθηκε στην εφημερίδα της Τουρκικής κυβερνήσεως. Κάποια από τα οικόπεδα που εμφανίζονται στον χάρτη, βρίσκονται μόλις 6 ναυτικά μίλια νότια, ανατολικά, ακόμη και δυτικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσσο και την Κρήτη.

Εχθές εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Ουζουγκέργκιν
στο Υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη να απαντήσει σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει τελικά να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τουρκικές διπλωματικές πήγες ανέφεραν ότι ο πρέσβης απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση της Τουρκίας για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι δεν είναι αργά για συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες, δηλαδή επανέλαβε την επιδίωξη της Τουρκίας για διάλογο, ακόμη και σε θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου ή έχουν λυθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης.


Στα μέσα Μαΐου η Τουρκία είχε ζητήσει άδεια για έρευνα υδρογονανθράκων και από τη Λιβύη του Αδελφού Μουσουλμάνου Φαγιέζ αλ Σαράζ.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του cosmostatus ΕΔΩ.

Η οικοπεδοποίηση της θαλάσσιας περιοχής δυτικά του 28ου μεσημβρινού υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα προχωρά στην εφαρμογή των σχεδίων της χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών των συντεταγμένων που κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Απορίας άξιο παραμένει το γεγονός πως ενώ εδώ και 15 χρόνια (από το 2005) γίνονται εκκλήσεις προς τις εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις από κόμματα και άλλους φορείς, να προβούν σε κατάθεση συντεταγμένων για την Ελληνική ΑΟΖ στον ΟΗΕ, καμία κυβέρνηση δεν το έπραξε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε σε γραπτή δήλωση:
«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει
».

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με γραπτή ανακοίνωση:
«Οι νέες περιοχές αδειοδότησης για τις οποίες υπέβαλλε αίτηση η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, για έρευνα και εξόρυξη, βρίσκονται εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως διακηρύχθηκε στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή που επανειλημμένως ανακοινώθηκε.
Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ’ αυτού, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο
».

Η Ελληνική υποχωρητικότητα των τελευταίων δεκαετιών έχει αποθρασύνει την Τουρκία που πλέον αισθάνεται ισχυρή και σίγουρη. Έτσι προχωρά στην εφαρμογή των σχεδίων της, για την υφαρπαγή των Ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από Διεθνές Δίκαιο. Καταλαβαίνει μόνο από το Δίκαιο του Στρατιωτικά Ισχυρού. Είναι η Ελλάδα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Είναι η Ελλάδα έτοιμη να απαντήσει (αρχικά) με την επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου στα 12 μίλια; Είναι έτοιμη η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα πανάκριβα και σύγχρονα οπλικά της συστήματα;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου