Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αμερικανικοί εκβιασμοί για διακοπή της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να σταματήσουν οριστικά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Όποιος συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην υλοποίηση του έργου, απειλείται με κυρώσεις. Ακόμη και οι διοικητικές αρχές.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας κοντεύει να ολοκληρωθεί. Από τα 2.360 χιλιόμετρα, τα 2.200 είναι έτοιμα. Όμως, από τον περασμένο Δεκέμβριο το έργο έχει σταματήσει λόγω ενός Αμερικανικού νόμου που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδικής εταιρείας Allseas, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει το εξειδικευμένο πλοίο της από την περιοχή των εργασιών.

Οι πιέσεις ήταν αφόρητες. Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, μέσω επιστολής τους στον επικεφαλής της Allseas, απείλησαν ότι θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται στις ΗΠΑ, θα σταματήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές της μέσω Αμερικανικών τραπεζών και θα ανακαλέσουν τις βίζες των εργαζομένων της, εάν δεν σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού.

Οι κυρώσεις θα ισχύσουν και στην περίπτωση που η εταιρεία επιχειρήσει να κάνει χρήση μιας μεταβατικής προθεσμίας ενός μηνός, που προβλέπεται στον νόμο.

«Εάν επιχειρήσετε να ολοκληρώσετε τον αγωγό σε αυτό το διάστημα, θα καταστραφεί η αξία των μετοχών σας και η μελλοντική οικονομική επιβίωση της εταιρείας σας» αναφέρεται στην επιστολή.

Έτσι, υπό το βάρος του Αμερικανικού εκβιασμού, η εταιρεία Allseas, απέσυρε τα πλοία της και οι εργασίες σταμάτησαν.

Για την ολοκλήρωση του έργου σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν Ρωσικά πλοία. Αλλά και πάλι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν κι αυτά τα σχέδια, μέσω του νόμου Protecting Europe's Energy Security Clarification Act.

Πρόκειται για νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή από την ημέρα επιβολής των κυρώσεων. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται και από τους Ρεπουμπλικανούς και από τους Δημοκρατικούς. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό τιμωρούν τη Ρωσία για την παρέμβασή της στις Αμερικανικές εκλογές. Πλήττουν όμως τα συμφέροντα των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που ανήκουν στην ΕΕ και παραβιάζουν την κυριαρχία τους.

Με το νόμο αυτό, οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλους όσους ασχοληθούν με τη συνέχιση του έργου. Πρόσωπα, εταιρείες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υπηρεσίες πληροφορικής, παρόχους τηλεπικοινωνιών, όπως επίσης και κάθε επιχείρηση ή πρόσωπα που συμβάλλουν στον εξοπλισμό των πλοίων ή συμμετέχουν στην τοποθέτηση των αγωγών. Κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν ακόμη και σε υπηρεσίες για χειρισμούς διοικητικής και νομικής φύσης.

Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν από την Γερμανική κυβέρνηση, αλλά και από την ΕΕ, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδιστεί η εφαρμογή των κυρώσεων, καθώς πρόκειται για απροκάλυπτη ανάμειξη στο νομικό σύστημα της ΕΕ και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γερμανίας και της Ευρώπης, ενώ πρόκειται για μια ομολογουμένως μη φιλική ενέργεια.

Στη χρηματοδότηση του Nord Stream 2 συμμετέχουν κι άλλες 4 χώρες της ΕΕ, ενώ το Ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Γερμανίας θα φτάνει στη Τσεχία και θα διαμοιράζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από DW 1 και DW 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου