Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Αποκαλύψεις του John Bolton για τον Donald Trump – Τι λέει για Ερντογάν

Σε αποκαλύψεις για το πώς ασκεί την πολιτική του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρά στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζων Μπόλτον.

Κάποιες σελίδες του βιβλίου έπεσαν στα χέρια των New York Times οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τις δημοσιοποιήσουν πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο. Ένα βιβλίο που ο Λευκός Οίκος προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαγορεύσει την κυκλοφορία του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Μπόλτον θεωρεί πως ο Τραμπ θα έπρεπε να εξεταστεί όχι μόνο για την πίεση που άσκησε στην Ουκρανία, αλλά και για άλλα πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τζων Μπόλτον περιγράφει αρκετές φορές στις οποίες ο Πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για θέματα που σχετίζονται με «δικτάτορες» και αφορούν την Κίνα και την Τουρκία.

Ήταν πρόθυμος να σταματήσει δικαστικές υποθέσεις, για να προσφέρει προσωπικές εύνοιες σε δικτάτορες που του άρεσαν, αναφέρει ο Μπόλτον στο βιβλίο του.

Τον Μάιο του 2018, αναφέρει ο Μπόλτον σύμφωνα με την εφημερίδα  Washington Post, ο Τούρκος πρόεδρος παρέδωσε στον Τραμπ ένα σημείωμα στο οποίο ισχυριζόταν ότι είναι αθώα μια τουρκική εταιρεία, που βρισκόταν υπό έρευνα από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων.

«Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν τους θα τους αντικαθιστούσε με δικούς του», γράφει ο Μπόλτον στο βιβλίο του. 

Σε ένα άλλο σημείο, ο Μπόλτον γράφει πως έμαθε ότι ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ επρόκειτο να τηλεφωνήσει στον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, επειδή ήταν επίσης γαμπρός του Ερντογάν.

«Ενημέρωσα τον Πομπέο και τον Μνούτσιν (Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ) για αυτόν τον νέο δίαυλο των γαμπρών και εξερράγησαν αμφότεροι. Ο Πομπέο ήταν εξοργισμένος, γιατί αυτό ήταν ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο Κούσνερ κάνει διεθνείς διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνει (όπως και το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή)» γράφει ο Τζων Μπόλτον.

Στα χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αναφέρονται (μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα των ΝΥΤ) είναι το σημείο που ο Ντόναντ Τραμπ δεν γνώριζε πως η Μεγάλη Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη. Επίσης, ρωτούσε να μάθει εάν η Φινλανδία αποτελεί μέρος της Ρωσικής επικράτειας. Επίσης αναφέρεται πως ο Τραμπ έφτασε πολύ κοντά στο να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ενώ θεωρούσε καλή ιδέα την Αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα.

Κάποιες φορές, ακόμη και οι λεγόμενοι δικοί του άνθρωποι δεν άντεχαν τη συμπεριφορά του, τις ιδέες του κατά τις συνομιλίες με ξένους ηγέτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σημείωμα που έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Τζων Μπόλτον κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «λέει βλακείες» (He is so full of shit).

Σε σχέση με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζων Μπότον αποκαλύπτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόθυμος να παρέμβει στην έρευνα για Τουρκικές εταιρείες όπως η Halk Bank, ώστε να υπάρξει  ευνοϊκό αποτέλεσμα για την Τουρκία. Το ίδιο ήθελε να κάνει για την Κίνα και την εταιρεία ΖΤΕ και να βοηθήσει τον Πρόεδρο Xi.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου