Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Σίσι: Νόμιμη η στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fatah El-Sisi τόνισε εχθές πως η οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου στη Λιβύη είναι πλέον νόμιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη οποιασδήποτε απειλής κατά της ασφάλειάς της στα δυτικά της σύνορα.

Ο Πρόεδρος Σίσι διέταξε τον Αιγυπτιακό στρατό και ιδιαίτερα τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας, να είναι προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ή εκτός των συνόρων της χώρας, για να προστατευτεί η εθνική ασφάλεια, εξαιτίας των εντάσεων που δημιουργεί η Τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη.

Ο Abdel Fatah El-Sisi είπε πως η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της καθώς δέχεται «άμεσες απειλές από τρομοκράτες αντάρτες και μισθοφόρους» που υποστηρίζονται από ξένες χώρες, αναφερόμενος στην Τουρκία που μεταφέρει τζιχαντιστές μισθοφόρους από τη Συρία και υποστηρίζει τον GNA.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είπε πως ο στρατός της χώρας «είναι ένας από τους ισχυρότερους της περιοχής, είναι οργανωμένος στρατός, ένας στρατός που προστατεύει και δεν απειλεί… Αυτή είναι η στρατηγική μας, τα πιστεύω μας και οι αρχές μας και δεν θα αλλάξουμε ποτέ».

Ο Abdel Fatah El-Sisi υπενθύμισε τις αποφάσεις της διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας πως όλες οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν όπλα στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προειδοποίησε τις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σαράζ (GNA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία, να μην ξεπεράσουν τα όρια της γραμμής Σίρτη – Τζάφρα, όπου ελέγχεται από τον Χαλίφα Χαφτάρ (LNA).

«Εάν η Αίγυπτος είχε παράνομους στόχους στη Λιβύη, θα είχε επέμβει πριν χρόνια. Η Αίγυπτος υποστηρίζει μια πολιτική λύση, αλλά η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική… Η Jufra και η Sirte αποτελούν την κόκκινη γραμμή… Η σημερινή γραμμή πρέπει να διατηρηθεί. Όποιος δεν το σεβαστεί, δεν θα επιτύχει ούτε δυτικά ούτε ανατολικά. Η Πολιτική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει» είπε ο Πρόεδρος Σίσι σε αντιπροσώπους των Λιβυκών φυλών.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προειδοποίησε πως οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.

Ο Abdel Fatah El-Sisi ζήτησε την απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη και ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα τους οι αντάρτες στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Με πληροφορίες από τα Reuters και Libya Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου