Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ο Τραμπ θα προσκαλέσει και τον Πούτιν στη σύνοδο των G-7

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να προσκαλέσει στη Σύνοδο των G-7 του Σεπτεμβρίου και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος σέβεται τη Ρωσία και δεν θέλει να μένει έξω από τις μεγάλες οικονομικές συμφωνίες και τα θέματα ασφαλείας που απασχολούν τον πλανήτη.

Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσκλησης στη Σύνοδο των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη, εκτός από τον Καναδά, την Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους πως δεν αισθάνεται ότι οι G-7 αντιπροσωπεύουν σωστά τον κόσμο και πρότεινε τη δημιουργία των G-10 ή G-11, οι οποίοι θα συναντηθούν μία εβδομάδα πριν ή μετά, σε σχέση με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της Συνόδου αυτής είναι η αντιμετώπιση της Κίνας.

Μέχρι στιγμής, την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Ρωσίας έχουν εκφράσει ο Καναδάς και η Βρετανία, ενώ η Γερμανία δεν προτίθεται γενικώς να συμμετάσχει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως καθώς πολλές από τις συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από τη Ρωσία, είναι προτιμότερο να συμμετέχει στη Σύνοδο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά να αναθέτουν σε κάποιον να τον αναζητά στο τηλέφωνο αργότερα και να του εξηγεί τι συνέβη, ζητώντας του να συμφωνήσει.

Σίγουρα η συμμετοχή της Ρωσίας σε μια τόσο σημαντική σύνοδο αποτελεί θετική εξέλιξη, ιδίως από τη στιγμή που η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία για την παραγωγή του πετρελαίου και τις τιμές διάθεσης.

Είναι προφανές πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί πως η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και ισχυρή για να τίθεται στο περιθώριο. Επίσης, θεωρεί πως είναι προτιμότερο να συνεχίζεται ο διάλογος και η συνεργασία, μέσω των οποίων θα εξευρεθούν τα σημεία σύγκλισης, θα αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και θα βρεθούν οι λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα.

Το περίεργο είναι πως φαίνεται ότι ο Τραμπ εμπιστεύεται περισσότερο τον Πούτιν παρά την CIA, ειδικά στο θέμα της Ρωσικής παρέμβασης στις Αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο οποιοσδήποτε θα πει, πως αυτό είναι λογικό, αφού ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές και η Ρωσία κατηγορείται πως επηρέασε τις Αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ. Είναι όμως έτσι, ή πρόκειται για ψέματα που προέρχονται από τους αντιπάλους του Τραμπ;

Μια άλλη ανάγνωση στην τακτική του Τραμπ είναι η προσπάθειά του να τραβήξει τον Πούτιν μακριά από την Κίνα, την οποία θέλει να απομονώσει. Ίσως να προσπαθεί να εντάξει την Ρωσία στον Δυτικό άξονα κατά του Ιράν, με το οποίο η Ρωσία έχει στενές σχέσεις.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ντόναλντ Τραμπ, θα φανεί σύντομα. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πραγματικές και ουσιαστικές διαφορές της λεγόμενης Δύσης και της Ρωσίας είναι πολύ μικρότερες από όσο ορισμένοι θέλουν να πιστεύουμε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου