Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις έβγαλαν οι ομιλίες Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Κατά τις χθεσινές τους ομιλίες του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, βγήκαν δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Ελληνική Διπλωματία.


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ότι εξοπλίζεται συνεχώς, αλλά εξοπλίζεται ματαίως έναντι της «δύναμης» της Τουρκίας, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για την αποστολή στρατού στα νησιά του Αιγαίου, αποκάλυψε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας έχουν αγγίξει ιλιγγιώδη ποσά.

«Τον προϋπολογισμό των αμυντικών μας προγραμμάτων από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τον ανεβάσαμε στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται και τα προγράμματα που βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Και όλα αυτά, τα καταφέραμε όχι με την υποστήριξη κάποιων, αλλά, παρά τις απειλές, τα κρυφά και φανερά εμπάργκο, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Δηλαδή, ο Τούρκος Πρόεδρος απαιτεί η Ελλάδα να μην εξοπλίζεται, να μην αναπτύσσει στρατό για την άμυνα των νησιών, την στιγμή που η χώρα του δαπανά 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά προγράμματα!!!

Πολύ σημαντική ήταν και η είδηση που έβγαλε η ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για τα νησιά του Αιγαίου και το τι αποτελούν αυτά για την Τουρκία.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα κατά έναν περίεργο τρόπο, κατήγγειλε στον ΟΗΕ τη συμφωνία υδρογονανθράκων που τον περασμένο Οκτώβριο υπογράψαμε με την Λιβύη. Κι εμείς με τους μόνιμους αντιπροσώπους, δώσαμε μαζί με τη Λιβύη την κοινή μας απάντηση. […] Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα, στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά τη συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Αυτό κάναμε. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Λέμε «στείλαμε 3 επιστολές στον ΟΗΕ». Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: «Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Στηρίξτε μας. Στείλαμε 3 επιστολές. Το θέμα των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα της Εθνικής μας πολιτικής. Μην κάνετε δηλώσεις και κριτική που θα ικανοποιήσει την Ελλάδα» είπε από το βήμα της Τουρκικής βουλής ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βλέπουμε λοιπόν, πως το θέμα των νησιών του Αιγαίου αποτελεί Εθνική Πολιτική για την Τουρκία, η οποία δεν θα πρέπει να συζητείται ανοιχτά, παρά μόνο ιδιαιτέρως. Η τροπή στην πολιτική της Τουρκίας, να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Ελληνικών νησιών, αποτελεί μείζονα εξέλιξη, που θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από τους Έλληνες Διπλωμάτες, οι οποίοι θα πρέπει να χαράξουν Εθνική Πολιτική για την αντιμετώπιση των Τουρκικών παράνομων και παράλογων διεκδικήσεων.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος είχε απειλήσει την Αθήνα με πυραυλικό χτύπημα, με χρήση του υπό ανάπτυξη Τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Tayfun. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου