Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Προσβολές Ράμα προς Ελλάδα και ΕΕ

Ποιο λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας να προσβάλλει την Ελλάδα και την ΕΕ λίγες ώρες πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στα Τίρανα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euractiv ο Αλβανός Πρωθυπουργός θύμισε … Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μόνο διπλωμάτης δεν ήταν, ξεστομίζοντας προσβολές κατά της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ, αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία ξεχωριστή για κάθε χώρα, βασισμένη σε αξίες. Πρέπει να εκπληρώσουμε με δουλειά τα κριτήρια, καθώς δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να αντιγράψεις, να κλέψεις. Ακόμη και αν οι εξεταστές είναι ελαστικοί και θέλουν να σε περάσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις τις εξετάσεις τίμια. Να μην κλέψεις όπως έκανε γειτονική χώρα στο παρελθόν» είπε ο Έντι Ράμα.

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο να κατονομάσει τη χώρα που έκλεψε στις εξετάσεις, ο Αλβανός Πρωθυπουργός απάντησε: «η Ελλάδα».

Αλήθεια κ. Ράμα, με ποιον τρόπο «έκλεψε» η Ελλάδα για να ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1981; Μήπως «έκλεψε» το 2001 για να ενταχθεί στην ευρωζώνη; Εάν νομίζετε πως συνέβη κάτι τέτοιο, τότε προφανώς και προσβάλλετε την ΕΕ, θεωρώντας πως καταπάτησαν τον κώδικα αξιών και δικαιοσύνης που εκπροσωπούν, κάνοντας χάρη στην Ελλάδα, που δεν πληρούσε τα διαφόρων λογής κριτήρια. Αυτό εννοείτε; Άραγε, θα υπάρξει απάντηση από την, κατά τα άλλα, λαλίστατη ΕΕ και τους εκπροσώπους της; Τι απαντά ο Σαρλ Μισέλ; Τι απαντά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν; Τι απαντά ο Μαργαρίτης Σχοινάς; Τι απαντά ο Πίτερ Στάνο; Και φυσικά τι απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στα Τίρανα;

«Το γεγονός πως έχουμε σύνοδο [της ΕΕ] στα Τίρανα, ποιος θα το φανταζόταν αυτό πριν λίγα χρόνια, ότι η ΕΕ θα βγει από την αυλή της και το Συμβούλιο θα μεταφερθεί σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ για Σύνοδο; Και δεν πρόκειται μόνο για λόγια, μόνο για το θεαθήναι. Πρόκειται για κάτι περισσότερο. Είναι δέσμευση. Είναι μήνυμα» πρόσθεσε ο Έντι Ράμα, που από τη μια πλευρά εξέφρασε τη χαρά του, από την άλλη όμως μέμφθηκε για εσωστρέφεια την ΕΕ, της οποίας μέλος επιθυμεί να γίνει η χώρα του!

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν την ΕΕ να αντιληφθεί καλύτερα την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη… Βλέπω περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερη επίγνωση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή είναι ευάλωτη. Γνωρίζουν ότι στην περιοχή ασκεί επιρροή ο Πούτιν, όπως στην Σερβία και την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας κλπ. Πρέπει να γνωρίζουμε τον κίνδυνο… Δεν πρέπει να συνεισφέρουμε με κανένα τρόπο στην αποξένωση της Σερβίας. Πρέπει να φέρουμε τη Σερβία πιο κοντά» είπε ο Έντι Ράμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απόψεις του Έντι Ράμα για τις σχέσεις της Αλβανίας με την Σερβία, καθώς υπάρχει το μεγάλο αγκάθι του Κοσσυφοπεδίου. Στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το θέμα και την πρόσφατη ένταση.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ενώ αρχικά είχε ακυρώσει την συμμετοχή του στη σύνοδο, τελικά επιβεβαίωσε την συμμετοχή του.

Στην Αλβανία ο Έντι Ράμα δέχεται κριτική για τη στενή σχέση που διατηρεί με τον Σέρβο Πρόεδρο, που δημιούργησε οικονομικές πρωτοβουλίες όπως το Open Balkan.

Ο Ράμα είπε ότι ενώ οι δυο τους δεν θα συμφωνήσουν ποτέ στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, έχουν βρει τρόπο να συνεργαστούν, κάτι που είναι ουσιώδες για την περιοχή.

«Έχουμε βρει έναν τρόπο να είμαστε πολύ ανοιχτοί και ευθείς μεταξύ μας. Καταλάβαμε ότι υπάρχει μόνο μία ευκαιρία να έχουμε σχέσεις – να συμφωνήσουμε να μην διαφωνούμε για το Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σ’ αυτό μέχρι στιγμής… Είναι πολύ καλύτερα μ’ αυτόν τον τρόπο, από το να γυρίσουμε την πλάτη ο ένας στον άλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον ομόλογό του από το Κοσσυφοπέδιο, Άλμπιν Κούρτι, που πολλοί πιστεύουν πως είναι παγωμένες, ο Έντι Ράμα είπε πως έχουν τις διαφορές τους, αλλά τα κοινά είναι αυτά που τους φέρνουν κοντά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου