Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει έως και 3.000 αγροκτήματα κοντά σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης.
Η Ολλανδία προσπαθεί να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο και τα οξείδιά του και γι’ αυτό θα προχωρήσει σε υποχρεωτικές εξαγορές (απαλλοτριώσεις) αγροκτημάτων εάν δεν γίνουν αρκετές εθελοντικές πωλήσεις. Δεν αναφέρεται όμως σε ποιους θα πρέπει να πουληθούν εθελοντικά τα αγροκτήματα για να μην απαλλοτριωθούν.
Στους αγρότες θα προσφερθεί μια συμφωνία «πολύ πάνω» από την αξία του αγροκτήματος, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει στο κλείσιμο 2.000 έως 3.000 αγροκτημάτων ή άλλων μεγάλων ρυπογόνων επιχειρήσεων.
Σχέδια του νόμου που διέρρευσαν ανέφεραν ποσοστό 120% της αξίας της φάρμας, αλλά το ποσοστό αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Υπολογίζεται πως οι αποζημιώσεις θα φτάσουν τα 24,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγρότες φυσικά αντιδρούν, καθώς θα χάσουν τη δουλειά τους.
Η Ολλανδία θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές Αζώτου ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ. Ο αγροτικός τομέας της χώρας είναι υπεύθυνος για σχεδόν το μισό άζωτο που εκπέμπεται.
Η Ολλανδική υπηρεσία περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι τα γηγενή είδη εξαφανίζονται ταχύτερα στην Ολλανδία από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι η βιοποικιλότητα απειλείται.
Το νέο σχέδιο φαίνεται ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση με τους αγρότες σχετικά με τη μείωση του αζώτου. Oλλανδοί αγρότες διαδηλώνουν μαζικά εδώ και 3 χρόνια, καίγοντας δεμάτια από σανό, πετώντας κοπριά σε αυτοκινητόδρομους και κάνοντας πικετοφορία σε σπίτια Υπουργών.
Με απόφαση του Ολλανδικού Συμβουλίου της Επικρατείας το 2019, κάθε νέα δραστηριότητα που εκπέμπει άζωτο, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα και της οικοδομής, χρειάζεται ειδική άδεια. Ως αποτέλεσμα έχει αποτραπεί η επέκταση των εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής, χοίρων και πουλερικών, τα οποία είναι οι κύριες πηγές αζώτου από την αμμωνία στην κοπριά αναμεμειγμένη με ούρα. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τη φύση όταν ξεβράζεται στα ποτάμια και τη θάλασσα.
Οι κορυφαίοι βιομηχανικοί ρυπαντές της Ολλανδίας περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις Tata Steel, το αεροδρόμιο Schiphol, τα διυλιστήρια που ανήκουν στη Shell, την BP και την Esso, τα χημικά προϊόντα Dow και βιομηχανίες όπως η Olam Cacoa και η Cargill Cacoa.
Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους της Ολλανδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκαλώντας μποτιλιάρισμα μήκους 1000 km στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Οι αγρότες φοβούνται ότι το σχέδιο μείωσης των εκπομπών αζώτου έως το 2030 θα τους κοστίσει τα προς το ζην. Έτσι, αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε υποχρεωτικές εξαγορές των αγροκτημάτων τους και υποστηρίζουν ότι η γεωργία γίνεται άδικα στόχος, ενώ άλλοι τομείς όπως η πολιτική αεροπορία δεν αποτελούν στόχο.
Οι Υπουργοί τελικά θα αποφασίσουν εάν αρκετά αγροκτήματα πουληθούν εθελοντικά για να κλείσουν το φθινόπωρο. Λένε ότι το σχέδιο θα βοηθήσει να ανακάμψει η βιοποικιλότητα και έτσι θα μπορούσε να ξαναρχίσει η ανοικοδόμηση, η οποία έχει σταματήσει, παρά την άμεση ανάγκη για 900.000 νέα σπίτια. Έτσι, ίσως νομιμοποιηθούν αγροκτήματα χωρίς τις κατάλληλες άδειες αζώτου. Εξετάζεται επίσης η φορολόγηση των εκπομπών αζώτου για να ενθαρρυνθούν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύεται σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο υποχρεωτικής εξαγοράς ή απαλλοτρίωσης, αφού αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια κυβερνητική ερευνητική έκθεση που περιγράφει μείωση των ζώων κατά 30% μέχρι το 2030.
Το Ολλανδικό Υπουργικό συμβούλιο θέλει επίσης να καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για το μέλλον της γεωργίας σε συνεργασία με τους αγρότες, περιβαλλοντικές ομάδες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Θεωρείται πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον αγροτικό τομέα που εκπέμπει περίπου το 45% των αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας και των αποβλήτων με βάση το άζωτο από τα λιπάσματα.
Λέγεται ότι η Ολλανδία θα πρέπει να μειώσει κατά 50% τους χοίρους, τα κοτόπουλα και τις αγελάδες ελεύθερης βοσκής.
Υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα εθελοντικής εξαγοράς ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την κατασκευή κατοικιών, να κατασκευαστούν νέες υποδομές και έργα που θα κάνουν την Ολλανδία πιο βιώσιμη στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδική Υπηρεσία Αξιολόγησης δήλωσε ότι άλλα προγράμματα εξαγοράς που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των βοοειδών.
Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Οι κορυφαίες Ολλανδικές εξαγωγές περιλαμβάνουν λουλούδια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας και λαχανικά.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από Guardian, Fox News, Telegraph και RMX News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου