Ο Fathi Bashagha που ορίστηκε από τη Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων νέος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα το θέμα της οριοθέτησης των κοινών θαλασσίων συνόρων.
Όμως, η κυβέρνησή του αδυνατεί να κυβερνήσει τη χώρα, καθώς ο εγκάθετος της Άγκυρας Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, εδώ και 12 μήνες αρνείται να εγκαταλείψει την Τρίπολη και να διεξάγει εκλογές, ως όφειλε.
Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Λιβύη, είναι αποτέλεσμα μιας σύνθετης διεθνούς και περιφερειακής σύγκρουσης και αντικατοπτρίζονται στο εσωτερικό status quo της Λιβύης.
«Τα διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα διαφόρων χωρών ήταν και εξακολουθούν να είναι η αιτία της εύθραυστης κατάστασης στη Λιβύη και συνέβαλαν στο να αποτύχει η κυβέρνησή μας να αναλάβει την διοίκηση της χώρας στην πρωτεύουσα Τρίπολη» είπε ο Φατί Μπασάγκα.
Ο Φατί Μπασάγκα είναι ο εκλεκτός της Βουλής της Λιβύης, που εδρεύει στην Βεγγάζη και υποστηρίζεται από τον Ακίλα Σάλεχ και τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι επιθυμούν την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη, ενώ θεωρούν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο άκυρο και παράνομο.
Στα πλαίσια αυτής της παράβασης της διεθνούς νομιμότητας και λογικής, διεξήχθη στην Βεγγάζη φόρουμ μεταξύ πολιτικών από την Τουρκία και την Λιβύη, με σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Από Τουρκικής πλευράς έλαβε μέρος και η βουλευτής του κόμματος HDP η Tulay Hatimogullari, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν αποδεχόμαστε την μονόπλευρη πολιτική του Ερντογάν στην Λιβύη και ειδικά την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες».
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ύπαρξη Τούρκων βουλευτών που είναι αντίθετοι με το παράλογο και παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον υποτακτικό του Ντμπεϊμπά, ακόμη και αν προέρχονται από το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
Η πρόθεση του Μπασάγκα να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, δεν είναι σίγουρα κάτι θετικό για την Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, καθώς υπό κανονικές συνθήκες η Λιβύη δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Το μόνο θετικό για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πρόθεση του Μπασάγκα να ενημερώσει την Τουρκία για τον τερματισμό της παράνομης και παράλογης συμφωνίας.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου