Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Λιβύη: Προσφυγή δικηγόρων σε δικαστήριο για ακύρωση της συμφωνίας Τρίπολης - Τουρκίας

Πέντε Λίβυοι δικηγόροι υπέβαλαν προσφυγή στο Εφετείο της πρωτεύουσας Τρίπολης, κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με την Τουρκία προκειμένου να ακυρωθεί.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αραβικής έκδοσης της ιστοσελίδας Al Arabiya, στον φάκελο με την προσφυγή οι δικηγόροι θεωρούν ότι η πολιτική συμφωνία της Λιβύης «δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά τη σύναψη διεθνών συμφωνιών», σημειώνοντας ότι «η συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια πλήρης και ευρεία πετρελαϊκή συμφωνία».

Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι «η συμφωνία παραβιάζει πολλές διατάξεις του Νόμου για τα Πετρέλαια, με πιο αξιοσημείωτη την έλλειψη εμπειρίας των Τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό. Επίσης, ορίζει την εμπιστευτικότητα της συνεργασίας που προκύπτει, η οποία αποτελεί παραβίαση του νόμου του Γραφείου Ελέγχου».

Ζητούν επίσης από το Εφετείο να διακόψει επειγόντως την εφαρμογή της συμφωνίας επειδή «έκλεψε την αποκλειστική δικαιοδοσία της Libyan Oil Corporation στο εμπόριο πετρελαίου, υπάρχουν κείμενα με διαφορετικές μεταφράσεις, ενώ προκαλεί σοβαρή ζημιά που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί αν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς καθίσταται αδύνατη η επαναφορά στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την υπογραφή της».

Στις αρχές Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά υπέγραψε νέα συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει στις εταιρείες της να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ύδατα της Λιβύης, σε μια κίνηση που πυροδότησε εκτεταμένη διαμάχη εντός της χώρας προκαλώντας περισσότερες διαφωνίες και διαφορές.

Ο Ντμπεϊμπά πιστεύει ότι οι συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών «υπηρετεί τα υπέρτατα συμφέροντα του Λιβυκού λαού», ενώ η Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης που υπέγραψε τη συμφωνία, Νάιλα Μανγκούς, δήλωσε ότι «το μνημόνιο κατανόησης είναι προς το συμφέρον τους και συμβάλλει στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης σχετικά με την ενέργεια του φυσικού αερίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της νέας συμφωνίας με την Τουρκία ήρθε 3 χρόνια μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της πρώην κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγιέζ Σάρατζ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία περιλάμβανε την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που επέτρεψε στην Άγκυρα να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη στέλνοντας δυνάμεις και μισθοφόρους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου