Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Επί δεκαετίες η Βουλή της Συρίας ζητά την επιστροφή της επαρχίας «Χατάι»

Τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές ιστοσελίδες της Ελλάδας δημοσιεύτηκαν άρθρα που αναφέρουν ότι η Βουλή της Συρίας ζήτησε την επιστροφή από την Τουρκία της επαρχίας «Χατάι», η οποία παρανόμως προσαρτήθηκε το 1939.


Όμως, δεν πρόκειται για μια νέα απόφαση του Συριακού Κοινοβουλίου, καθώς κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου, υπενθυμίζεται η παλιά απόφαση για επιστροφή της επαρχίας στη Συρία.

«Η Λαϊκή Συνέλευση (Βουλή) επιβεβαίωσε ότι η προσαρτημένη επαρχία της Αλεξανδρέττας (Iskenderun) είναι αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της Συρίας και ότι οι Σύριοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έως ότου επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους. Επιμένουν στην αποκατάσταση όλων των σφετερισμένων εδαφών και στην επίτευξη μιας ηχηρής νίκης, με τις προσπάθειες των ανδρών του Συριακού Αραβικού Στρατού να ανοικοδομήσουν και να οικοδομήσουν τη Συρία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων SANA.

Φέτος, για τα 83 χρόνια της παράνομης προσάρτησης της επαρχίας από την Τουρκία, το SANA  αναφέρει ουσιαστικά τα ίδια, απλώς αλλάζοντας τα έτη, δηλαδή αντί για 80, 81, 82, γράφει 83 χρόνια. Επίσης τονίζεται ότι «ο αγώνας των Σύριων δεν θα σταματήσει ποτέ μέχρι να την επαναφέρουν (την επαρχία) στην πατρίδα, τη Συρία, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα είναι κατεχόμενη ή πόσο καιρό θα χρειαστεί».

Στις ανακοινώσεις καταδικάζονται οι περίεργες αποφάσεις του 1936 της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, με τις οποίες η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία το 1939 να προσαρτήσει την επαρχία, μέσω ενός δημοψηφίσματος προσάρτησης, σαν αυτά που καταδικάζει η Δύση στην Ουκρανία, που έγιναν για λογαριασμό της Ρωσίας.

Πλέον δηλώνεται και «ο ύποπτος Τουρκικός ρόλος των απογόνων των Οθωμανών (το καθεστώς της Αδελφότητας Ερντογάν) και των μισθοφόρων και τρομοκρατών του που συνεχίζεται μετά από όλα αυτά τα χρόνια μέσω επαναλαμβανόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Συρίας, την κατοχή ορισμένων τμημάτων της, την καταστροφή σχολείων, εγκαταστάσεων και εργοστασίων, κλοπές και λαθρεμπόριο με την Τουρκία».

Η Βουλή της Συρίας επίσης αναφέρει ότι το Τουρκικό καθεστώς συνέχισε το έγκλημα της διακοπής νερού για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες στην πόλη Χασάκα και τα περίχωρά της, ακολουθώντας μια πολιτική δολοφονιών και βανδαλισμών, τρομοκρατώντας τους πολίτες στις οικίες τους και λεηλατώντας τις περιουσίες και τους βιοποριστικούς τους πόρους, παραβιάζοντας κατάφορα τους πιο βασικούς κανόνες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε με ανακοίνωσή του είχε καταδικάσει την ανακοίνωση της Συρία, μιλώντας (κλασσικά) και με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αναιδή και παράνομη δήλωση που στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, η οποία έγινε από τη λεγόμενη Λαϊκή Συνέλευση του καθεστώτος, η οποία στερείται Δημοκρατικής νομιμότητας και σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί τον λαό της Συρίας.
Τέτοιες δηλώσεις είναι σημάδια παραληρηματικού αδιεξόδου του καθεστώτος, το οποίο καταπιέζει τον λαό του εδώ και χρόνια, είναι υπεύθυνο για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από τα εδάφη και τα σπίτια τους.
Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αλλά και στο μέλλον, έχει επιμονή και αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί στις περιφρονητικές βλέψεις κατά της πατρίδας της και σε οποιεσδήποτε απειλές για τα εθνικά της συμφέροντα
».

Ένα χρόνο μετά, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι θέλει να συναντηθεί με τον Άσαντ, για να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα καλό επίπεδο!  
Πως; με ύβρεις; Με εισβολή και κατοχή της βόρειας Συρίας; Με την κατοχή της Αλεξανδρέττας και της Αντιόχειας; Θα τα ξεχάσει όλα αυτά ο Άσαντ;

Η φετινή ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με τις επιθέσεις της Τουρκίας να επαναλαμβάνονται για περισσότερα από 11 χρόνια και τις σφαγές που αυτή διαπράττει κατά των Σύριων, η επιμονή των Σύριων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, μαζί με τη δέσμευσή τους να αποκαταστήσουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη τους, εκ των οποίων το Liwa al-Iskenderun (σ.σ. Χατάι), ένα δικαίωμα που δεν θα παραγραφεί ποτέ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσάρτηση της επαρχίας «Χατάι» από την Τουρκία, δεν αναγνωρίστηκε από την Κοινωνία των Εθνών τότε, ούτε από τον διάδοχό της, τα Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η επαρχία, από διεθνή άποψη, αποτελεί έδαφος της Συρίας.

Βλέπουμε λοιπόν πως ο λαός της Συρίας, δεν ξεχνά τα εδάφη που έχει χάσει και τα θέλει πίσω. Ο λαός της Συρίας δεν φοβάται να πει πως δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την επιστροφή των εδαφών της Συρίας, όσος χρόνος και αν περάσει, ενώ το δικαίωμα της επιστροφής των εδαφών δεν παραγράφεται ποτέ.

Αυτά, να τα βλέπουν οι εγχώριοι επαγγελματίες ψευτοπροοδευτικοί δικαιωματιστές πολιτικο-ορθάκηδες, που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις των Τούρκων, των Αλβανών, των ψευτομακεδόνων, ακόμη και των Βούλγαρων (πάντα θα θέλουν έξοδο στο Αιγαίο) και σε κάθε λογής παρανόμως εισελθόντα εισβολέα, ενώ θεωρούν «ρατσισμό» και ένδειξη «ακροδεξιάς» πολιτικής πατριωτικές φράσεις και ιδέες όπως «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι, η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελλάδα, η Κωνσταντινούπολη και η Μικρά Ασία είναι Ελλάδα, ο Πόντος είναι Ελλάδα και θέλουμε πίσω τις πατρίδες μας
».

Για το τι επιθυμούν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με εδάφη της Ουκρανίας, διαβάστε στο αποκαλυπτικό άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου