Με Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύσσεται θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης μονομερώς, με δυτικό όριο τον 25 μεσημβρινό, δηλαδή ακόμη δυτικότερα από το όριο της τμηματικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου τον Αύγουστο του 2020.
Το διάταγμα του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δεν φθάνει ως τη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, αφήνοντας περιθώριο για μελλοντική τριεθνή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης. Πρακτικά όμως καλύπτει ακόμη περισσότερο την Κρήτη έναντι της πιθανότητας η Τρίπολη να ζητήσει έρευνες από την Τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) σε σημείο κοντά στα ανατολικά του νησιού, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή.
Πρόκειται, για τη δεύτερη σοβαρή αμφισβήτηση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης από την Αίγυπτο, με τρόπο πολύ χειρότερο για την Άγκυρα, καθώς δεν έρχεται έπειτα από συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά με μονομερή πρωτοβουλία της Αιγύπτου, με την οποία η Τουρκία υποτίθεται προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της.
Εάν συνδυαστούν οι ανακοινώσεις της Αιγύπτου με τις εξελισσόμενες έρευνες της ExxonMobil στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθίσταται σαφές προς την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι δεν μπορεί να κινείται με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας, με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατών της περιοχής.
Το μήνυμα της Αιγύπτου, αμέσως μετά την κοινή επιστολή κατά της Ελλάδας που έστειλαν στον ΟΗΕ τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Λιβύης, δεν μπορεί να αγνοηθεί από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος είναι σαφές πως θα απαντήσει, αφού συνεννοηθεί πρώτα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολουθεί ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή που παρουσιάζει αρκετά ικανοποιητικά τις οριοθετήσεις στην περιοχή.
Για την οριοθέτηση από την πλευρά της Αιγύπτου της ΑΟΖ της με την Λιβύη, διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου