Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Η Αίγυπτος οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Λιβύη

Με μονομερή ενέργεια, καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Λιβύη που να μπορεί να διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις, η Αίγυπτος προχώρησε στην χάραξη θαλασσίων συνόρων στα δυτικά.


Σύμφωνα με την τετρασέλιδη δημοσίευση της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Αιγύπτου, με αριθμό 595 και ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2022, με Προεδρικό διάταγμα καθορίστηκαν τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, δηλαδή με την Λιβύη.

Έτσι, τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο.1 των χερσαίων συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη και για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο Νο.8. Στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριογραμμή της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο Νο.8 με κατεύθυνση βόρεια, παράλληλα με τη γραμμή του 25ου μεσημβρινού ανατολικά, μέχρι το σημείο Νο.9 του οποίου οι συντεταγμένες φαίνονται στον πίνακα WGS84.

Όπως αναφέρεται, οι συντεταγμένες ορίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που ισχύουν. Επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί αρμοδίως.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιος χάρτης από την Αίγυπτο ή την άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα, ώστε να φανεί ακριβώς η οριοθετημένη περιοχή και σε σχέση με τα Ελληνικά συμφέροντα.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:
«Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νοτιότερα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.
Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου, στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση, από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση.
Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη Λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις Ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας
».

Η Αίγυπτος μόλις άνοιξε τον δρόμο και έδειξε τον τρόπο στην Ελλάδα, για το πως πρέπει να κινηθεί και τι πρέπει να κάνει σε σχέση με την Λιβύη. Ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση και της υπόλοιπης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ανακοινωθεί και η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Έτσι, η Τουρκία θα αναγκαζόταν να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ελλάδα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου