Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Διεθνή διάσκεψη για τις Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις ζητά η Πολωνία

Από το Βερολίνο ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Αρκάντιους Μουλάρτσικ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle, που υπογράφει η Δήμητρα Κυρανούδη, η Πολωνία αυξάνει την πίεσή της προς τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις που ζητά, αναφέρει η ZDF με αφορμή την επίσκεψη στο Βερολίνο στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, του Πολωνού Υφυπουργού Εξωτερικών και επιτετραμμένου για θέματα πολεμικών επανορθώσεων, Αρκάντιους Μουλάρτσικ.

Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ έχει αναλάβει και τη διεθνή εκπροσώπηση της Πολωνίας για την διεκδίκηση από τη Γερμανία αποζημιώσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν από ειδική επιτροπή του Πολωνικού κοινοβουλίου και έχουν ήδη επιδοθεί στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την πλευρά της Πολωνίας ήδη πριν από την επίσκεψης του Αρκάντιους Μουλάρτσικ  στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Άννα Λούρμαν.

Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του Αρκάντιους Μουλάρτσικ στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA: «Τo ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων είναι για την Πολωνία θεμελιώδες» ανέφερε, πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα: «Η Γερμανία πλέον έχει μόνο μια επιλογή: είτε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Πολωνία, είτε η Βαρσοβία να θέσει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα: στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ».

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της Πολωνίας: «Πέραν των διμερών συνομιλιών, θα πρέπει να διεξαχθεί και μια Διεθνής Διάσκεψη για το θέμα διότι αφορά πολλές άλλες χώρες».

Γεγονός είναι ότι εκτός από την Πολωνία και η Ελλάδα, αλλά και η Αφρικανική χώρα της Ναμίμπια, διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων, που αν αθροιστούν αγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την Ελλάδα στις δηλώσεις του Πολωνού Υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ είπε επίσης: «Δεν είναι δυνατόν η Γερμανική κυβέρνηση να μην επιληφθεί του θέματος μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πρέπει να διεξαχθεί διάλογος διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν αρνητικές για τη γειτονία μας».

Σύμφωνα με το DPA, πριν από δύο εβδομάδες η Πολωνία έστειλε επίσημη διπλωματική ενημέρωση σε 51 χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, κοινοποιώντας τις θέσεις της πάνω στο ζήτημα «ζητώντας κατανόηση».

Η πλευρά της Πολωνίας δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους. «Τίποτα κάτω από το χαλί» τόνισε ο Πολωνός Υφυπουργός σχολιάζοντας την πάγια Γερμανική θέση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έληξε με τη συμφωνία 2 + 4 του 1990.

Η Γερμανία, από τη δεκαετία του 1950, ακολουθεί την πολιτική «της αποσιώπησης, της παραγραφής και της λήθης» αναφέρει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο «για ανθρώπους στην Πολωνία που μια ζωή αναζητούσαν δικαιοσύνη και δεν τη βρήκαν» την ώρα που καταβάλλονται στη Γερμανία συντάξεις «σε πρώην στρατιώτες της Βέρμαχτ και μέλη των SS».

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Γερμανία, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τις Γερμανο-πολωνικές σχέσεις, πράγματι οι διεκδικήσεις της Πολωνίας περνούν πλέον σε νέο επίπεδο, ρίχνοντας στο τραπέζι επίσημα και το σενάριο της «διεθνοποίησης».

Εκτιμούν ότι η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση προς τη Γερμανία χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα (και) των επόμενων κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, πιθανώς το επόμενο φθινόπωρο.

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του υπερσυντηρητικού κόμματος PiS θα είναι οι Πολωνικές διεκδικήσεις των 1,3 τρις ευρώ έναντι της Γερμανίας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Πολωνών θεωρούν ορθή τη διεκδίκησή τους. Ταυτόχρονα σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος υπάρχουν «αντιγερμανικά» αισθήματα, κάτι που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το PiS.

Μένει να φανεί τι στάση θα τηρήσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, έγκυρες πηγές στο Βερολίνο, που θα έβλεπαν ίσως θετικά το ενδεχόμενο ενός «ειλικρινούς διαλόγου» με την Πολωνία, εκτιμούν ότι το ποσό των 1,3 τρις ευρώ είναι αντικειμενικά μη ρεαλιστικό υπό τις σημερινές συνθήκες.

Τίθεται επίσης το ζήτημα κατά πόσο ένας τέτοιος διάλογος με χώρες όπως η Πολωνία ή η Ελλάδα είναι όντως «ειλικρινής» και δεν αποτελεί απλώς και μόνο οπορτουνιστικό όχημα για οφέλη σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η επισήμανση του ιστορικού και μελετητή των Πολωνικών και των Ελληνικών αξιώσεων για πολεμικές αποζημιώσεις, Καρλ Χάιντς Ροτ, που χαρακτηρίζει την Πολωνική κοινοβουλευτική έκθεση πραγματογνωμοσύνης «συμπαγή» από άποψη τεκμηρίωσης και «εξαιρετική ως προς την εικόνα που δίνει για το σύνολο των ζημιών που υπέστη η Πολωνία από τους ναζί, έχοντας απολέσει το 40% του ΑΕΠ της».

Εξίσου «συμπαγείς» χαρακτηρίζει και τις Ελληνικές αξιώσεις, παρά τις διαφορές τους με τις Πολωνικές ως προς το περιεχόμενο, το εύρος και τη μεθοδολογία στοιχειοθέτησής τους.

Στις 6 Απριλίου 2021, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο Γερμανικός τύπος είχε επανέρθει στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle που είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Παπαδημητρίου, η Süddeutsche Zeitung έγραφε: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Με εξαίρεση ένα ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που συμφωνήθηκε το 1960 για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση. Ωστόσο η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αξιώσεις έχουν εκπέσει με τη συμφωνία 2+4 του 1990. Στη συνθήκη αυτή, που είχαν συνυπογράψει η Ομοσπονδιακή Γερμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και οι τέσσερις πρώην κατοχικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Μ. Βρετανία) δεν γίνεται πάντως ρητή αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων».

Στη συνέχεια του άρθρου η εφημερίδα του Μονάχου σημείωνε ότι «μέχρι το 1944 τα SS και η Βέρμαχτ είχαν διαπράξει πολλές θηριωδίες στην Ελλάδα. Τις θεωρούσαν αντίποινα για επιθέσεις των ανταρτών. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχε υπολογίσει το διεκδικούμενο ποσό για ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία εν καιρώ πολέμου σε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένου ενός αναγκαστικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεωθεί να χορηγήσει στην Κεντρική Τράπεζα του Γερμανικού Ράιχ».

«Η Ελλάδα επιμένει στην αξίωση για αποζημιώσεις» αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Zeit: «Η Επιστημονική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τη Γερμανική στάση για τις Ελληνικές αξιώσεις περί αποζημιώσεων. Σε υπόμνημά της, τον Ιούνιο του 2019, αναφέρει ότι από πλευράς διεθνούς δικαίου η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ελλάδα ουδέποτε αποποιήθηκε των αξιώσεών της για καταβολή αποζημιώσεων και κάθε τόσο επαναλάμβανε τις απαιτήσεις αυτές».

Το πρώτο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστήριζε στην ιστοσελίδα του tagesschau.de ότι «από την άνοδό της στην εξουσία η Ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφύγει να ασκήσει δημοσίως πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων. Όπως δηλώνει η Γερμανική πλευρά, το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε έκταση, ούτε στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι μετά τη διπλωματική νότα (που επέδωσε στο Βερολίνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη) τον Ιανουάριο του 2020 και με δεδομένες τις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών, δεν έχει γίνει «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» για το θέμα αυτό».

H εφημερίδα Tagesspiegel ανέτρεξε στην πρόσφατη συζήτηση για τα 80 χρόνια από την εισβολή στην Ελλάδα που έγινε προ ημερών στην Ομοσπονδιακή Βουλή με πρωτοβουλία των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Όπως επισήμανε «ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σαραζίν, είναι ταπεινωτικό να χαρακτηρίζονται απλώς λήξασες οι Ελληνικές αξιώσεις» και η Αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ δήλωσε ότι «ντρέπεται για τη στάση της Γερμανίας», ενώ για την Χάικε Χένς από το κόμμα της Αριστεράς η Γερμανική θέση είναι «απαράδεκτη από ηθικής, αλλά και από νομικής απόψεως».

Το CosmoStatus από το 2015 δημοσιεύει άρθρα για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, με την ελπίδα ότι κάποια Ελληνική κυβέρνηση επιτέλους θα θέσει επιτακτικά το θέμα στη Γερμανία και θα διεκδικήσει μεθοδικά τις αποζημιώσεις. 

Ακολουθεί η χρονική λίστα όλων των άρθρων, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας πάνω στον σύνδεσμο.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015
Πόσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα; Πολλά, πάρα πολλά…

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015
Πότε θα πληρώσει η Γερμανία για ό,τι έκανε στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944;

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
publico.es : το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ξεπερνά όσα ζητούν Merkel και Ε.Ε από την Αθήνα

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015
Αποκάλυψη για τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015
Από το 2011 διεκδικεί μόνος του τις Γερμανικές αποζημιώσεις ο Κωστής Αϊβαλιώτης

Κυριακή 10 Μαΐου 2015
Ντοκουμέντο της Γερμανικής καγκελαρίας υποστηρίζει πως οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι υπαρκτές και νόμιμες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
Πρόγραμμα διάσωσης ήταν και το κατοχικό δάνειο του 1942

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015
Βουλή: 9 δισ. ευρώ οι Γερμανικές οφειλές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015
Γιατί αναβλήθηκε η επιτροπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις;

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Ελληνική νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015
Ν.Σ.Κ.: Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τις Γερμανικές αποζημιώσεις (video)

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
Πρ. Παυλόπουλος: Πλήρως νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες οι Γερμανικές αποζημιώσεις

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Spiegel: Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να μηνύσει τη Γερμανία για 269 δισ. ευρώ

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017
Η Πολωνία έχει «ηθικό δικαίωμα» να απαιτήσει αποζημίωση για τον 2 Π.Π. και την καταστροφή που της προκάλεσε η ΕΕ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017
Έρευνα Γερμανών: η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 185 δισ.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018
Spiegel: Η Ελλάδα θα ζητήσει 280 δισεκατομμύρια από τη Γερμανία

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
Deutsche Welle: Πολωνία, Ελλάδα και Ναμίμπια, έτοιμες να ζητήσουν πολεμικές επανορθώσεις

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019
Ξεκίνησε η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
Γιατί ξεχάστηκαν οι Γερμανικές αποζημιώσεις;

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Η Πολωνία ζήτησε επίσημα 1,3 τρις. ευρώ από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου