Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Spiegel: Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να μηνύσει τη Γερμανία για 269 δισ. ευρώ

Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε εχθές άρθρο του Γιώργου Χριστίδη, σύμφωνα με το οποίο μια νέα έκθεση από την Αθήνα αναφέρει επίσημα τις αξιώσεις της Ελλάδας από την Γερμανία για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν για πρώτη φορά τον διπλωματικό τρόπο για την διεκδίκηση των χρημάτων, αλλά εάν κριθεί απαραίτητο εισηγούνται και την προσφυγή στα δικαστήρια.

Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις της Ελλάδας από την ναζιστική Γερμανία με ποσό άνω των 278,7 δισεκατομμυρίων ευρώ άναψε ξανά. Μετά από δυόμισι χρόνια εργασίας, η Ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή υπέβαλε την έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται η Ελληνική απαίτηση από την Γερμανία, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων.

Τα μέλη του κοινοβουλίου που συνέταξαν την έκθεση προτείνουν στην Ελληνική κυβέρνηση να θέσει στην Γερμανία το «δίκαιο αίτημα» και να «γίνει προσπάθεια διερεύνησης αποζημίωσης επισήμως».

Στην έκθεση των 77 σελίδων τονίζεται πως η καταβολή της αποζημίωσης είναι «νομική και ηθική επιταγή». Η καταβολή της αποζημίωσης θα αποτελέσει την «καλύτερη βάση για μια ειλικρινή και ανενόχλητη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».

Η έκθεση δεν περιγράφει μόνο τις Ελληνικές αξιώσεις. Προβλέπει και έναν οδικό χάρτη για να πάρει η Ελλάδα τελικά τα χρήματα από την Γερμανία, μέσω διπλωματικών διαύλων και «αν είναι απαραίτητο» και με νομικά μέσα.

Μέχρι σήμερα οι Γερμανοί είναι αρνητικοί στο να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων. Το ότι το Γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσιεύει άρθρο για το θέμα, αποτελεί σίγουρα μεγάλη πρόοδο. Πρόοδος που πρέπει όμως να φτάσει και στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε…

Καθώς οι πιέσεις για μείωση του Ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ αυξάνονται συνεχώς, ίσως το σενάριο των Γερμανικών αποζημιώσεων να μην είναι εξωπραγματικό. Εάν η Ελλάδα λάβει τελικά τα 270 δισ. ευρώ, τότε το χρέος της μπορεί να εξοφληθεί άμεσα προς τους δανειστές της και θα απομένουν μόνο 60 δισ. τα οποία θα κληθεί να ξεπληρώσει σε 10 ή 20 χρόνια. Έτσι, δεν θα κουρευτεί το χρέος και οι δανειστές δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και η Ελλάδα δεν θα καταστεί αναξιόπιστη. Τα χρήματα θα έχουν προέλθει από την Γερμανία, την χώρα που στραγγάλισε την Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την οικονομική κρίση της τελευταίας εξαετίας.

Έτσι, απαλλαγμένη η Ελλάδα από τα δυσβάσταχτα χρέη, θα μπορέσει να αναπτυχθεί και (ελπίζουμε) αυτή τη φορά να μην κάνει ξανά τα λάθη του παρελθόντος.


Διαβάστε το άρθρο του Spiegel στον σύνδεσμο:

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/wie-griechenland-von-deutschland-269-milliarden-euro-einklagen-koennte-a-1107034.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου