Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Γερμανός αντικαγκελάριος: η συνθήκη TTIP είναι νεκρή!

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel μιλώντας στην ZDF δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ έχουν αποτύχει καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έχουν αποτύχει de facto επειδή εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουμε να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των Αμερικανών και κανένας δεν θέλει να το παραδεχτεί» δήλωσε ο Γκάμπριελ στην ZDF για την συμφωνία TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε πως και στους 14 γύρους συναντήσεων, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε σε ένα κεφάλαιο της υπό διαμόρφωση συμφωνίας.

Ανάμεσα στα εμπόδια είναι και η αντίρρηση των ΗΠΑ για το άνοιγμα των δημοσίων συμβάσεων σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αντίθετο στο ελεύθερο εμπόριο» είπε ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι ΗΠΑ επιμένουν να υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν το τέλος του 2016, αλλά συναντούν ισχυρή αντίσταση από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επικριτές της συμφωνίας TTIP υποστηρίζουν πως είναι επικίνδυνη καθώς θα μπορούσε να θέσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών πάνω από τα συμφέροντα των εθνών στα οποία δραστηριοποιούνται και να υποβαθμίσει τα Ευρωπαϊκά στάνταρ για την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ συνέκρινε επίσης τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία TTIP με τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, την οποία χαρακτήρισε δικαιότερη για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι επίσης δυσαρεστημένοι με την συμφωνία TTIP καθώς το περιεχόμενό της είναι μυστικό!

Όμως, πρόσφατες διαρροές δείχνουν πως η συμφωνία TTIP θα επηρεάσει την νομοθεσία της ασφάλειας των τροφίμων, περιβαλλοντικούς νόμους, τραπεζικούς νόμους και θα ανοίξει την πόρτα της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους (Genetically Modified Crops).

Οι πολέμιοι της συμφωνίας διοργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Η πιο πρόσφατη έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο ενώ διοργανώνεται εθνική διαμαρτυρία στις 17 Σεπτεμβρίου.


Με πληροφορίες από το Reuters και το Russia Today


Διαβάστε επίσης:

Οι Ευρωπαίοι διαδηλώνουν κατά της μυστικής συμφωνίας TTIP / Αποκάλυψη σε video

Ποια η στάση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την συμφωνία TTIP

200.000 διαδηλωτές κατά της συμφωνίας TTIP στο Βερολίνο


Αμοιβή 100.000 ευρώ από το Wikileaks για το μεγαλύτερο μυστικό της Ευρώπης, το TTIP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου