Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Έρευνα: άσχετοι με το Ισλάμ οι περισσότεροι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους

Οι περισσότεροι στρατευμένοι με το Ισλαμικό Κράτος γνωρίζουν ελάχιστα ή ενδιαφέρονται ελάχιστα για την θρησκεία, δείχνει έρευνα του Associated Press. Ταυτόχρονα, σε άλλη έρευνα αποκαλύπτεται πως οι λίγοι που γνωρίζουν περισσότερα θρησκευτικά θέματα, δεν βιάζονται να γίνουν μάρτυρες.

Το 70% των πολεμιστών του Ισλαμικού κράτους μόλις που έχουν βασικές γνώσεις για το Ισλάμ, σύμφωνα με μελέτη του Associated Press. Η έρευνα βασίστηκε σε μερικές χιλιάδες έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους που έπεσαν στα χέρια της Συριακής ιστοσελίδας Zaman al-Wasl και σε πάρα πολλές συνεντεύξεις με πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτος.

Η έρευνα έδειξε πως το 24% των μαχητών του Ι.Κ. είχε μέση γνώση για το Ισλάμ και μόλις το 5% θεωρούσε πως είχε προχωρημένες γνώσεις. Επίσης, μόλις 5 από τους ερωτηθέντες γνώριζαν απ’ έξω το Κοράνι.

Μεταξύ των εγγράφων που μελετήθηκαν από το Α.Ρ. ήταν και οι αιτήσεις 4.030 ξένων υποψήφιων πολεμιστών που εισήλθαν στη Συρία το 2013 και το 2014. Οι υποψήφιοι μαχητές συμπλήρωναν μία αίτηση στην οποία έπρεπε να αριθμήσουν από το 1 ως το 3 τις γνώσεις τους για το Ισλάμ. Τα ευρήματα δείχνουν πως οι περισσότεροι τζιχαντιστές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να απαντήσουν ερωτήσεις για θέματα που αφορούν το Ισλάμ.

«Άρχισα να αισθάνομαι πως βρίσκομαι σε λάθος μέρος, όταν έπρεπε να συμπληρώσω στην αίτηση ερωτήσεις του τύπου «ποιον να ενημερώσουμε όταν πεθάνεις»» είπε στο Α.Ρ. ένας ευρωπαίος υποψήφιος μαχητής με το Ι.Κ.

Μεταξύ αυτών που μίλησαν στο Associated Press ήταν και ένας Ευρωπαίος ομοφυλόφιλος που αλλαξοπίστησε και  έγινε Μουσουλμάνος, μια ομάδα Γάλλων και δύο Βρετανοί, οι οποίοι είπαν πως αγόρασαν από το Amazon δύο βιβλία το «Κοράνι για αρχάριους» και το «Ισλάμ για αρχάριους» (Koran for Dummies και Islam for Dummies), ώστε να προετοιμαστούν για Ιερό πόλεμο (τζιχάντ).

Αυτοί με τους οποίους μίλησε το Α.Ρ. είπαν πως στη συνέχεια τους αναλάμβαναν Ιμάμηδες, που τους μιλούσαν για το Ισλάμ και συνεχώς τόνιζαν την αξία του να γίνει κάποιος μάρτυρας.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η θρησκεία δεν σχετίζεται με όσους γίνονται μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Φαίνεται επίσης πως το Ι.Κ. τρέφεται με ανθρώπους που έχουν ελάχιστες γνώσεις για το Ισλάμ και όσο πιο άσχετος είναι κανείς τόσο πιο εύκολο είναι να στρατολογηθεί.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της CIA, ελάχιστοι είναι αυτοί που κατατάσσονται στο Ι.Κ. εξαιτίας της θρησκείας. Οι περισσότεροι που κατατάσσονται είναι άνθρωποι που θέλουν να νοιώσουν πως ανήκουν κάπου, να νοιώσουν ενθουσιασμό και δράση!

Στους νεοσύλλεκτους του Ι.Κ. που έχουν λίγες θρησκευτικές γνώσεις, είναι ευκολότερο να τους γίνει πλύση εγκεφάλου και να τους εμφυτευθεί η πίστη με έναν τρόπο που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς του Ι.Κ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Karim Mohammad-Aggad που ταξίδεψε στη Συρία το 2013 για να γίνει μέλος του Ι.Κ. οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν «γλυκιά γλώσσα» στους νεοσύλλεκτους. «Το Ισλάμ χρησιμοποιήθηκε για να με παγιδέψουν» συμπλήρωσε. Ο αδερφός του Karim Mohammad-Aggad είναι ένας από τους τρείς μακελάρηδες του Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Ο ομοφυλόφιλος Ευρωπαίος που στρατολογήθηκε αφού αλλαξοπίστησε στο Ισλάμ, είπε πως το έκανε γιατί ήταν εύκολο και δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις, ενώ ποτέ δεν επιθυμούσε να καταλήξει μαχητής του Ι.Κ.

Σύμφωνα με το Associated Press, σε μια άλλη μελέτη που έγινε από το Αμερικανικό Στρατιωτικό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας, έγινε σαφές πως τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που είχαν προχωρημένες γνώσεις για το Ισλάμ δεν γίνονταν βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή «εάν το να γίνει κάποιος μάρτυρας αποτελεί την ύψιστη θρησκευτική στιγμή, τότε λογικά θα αναμενόταν πως όσοι κατείχαν περισσότερες γνώσεις για τον Ισλαμικό Νόμο (Σαρία) θα επιθυμούσαν να πραγματοποιούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις (βομβιστές αυτοκτονίας) συχνότερα. Όμως, φαίνεται πως αυτοί που κατέχουν την βαθιά γνώση του Ισλάμ μέσα στην οργάνωση, είναι οι τελευταίοι που γίνονται εθελοντές βομβιστές αυτοκτονίας»

Σύμφωνα με τους μουσουλμάνους λόγιους, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους επινόησαν τις δικές τους αντιλήψεις για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο Ισλάμ, κάτι που είναι πλήρως αντίθετο με το Ισλάμ.

Ο Tariq Ramadan (λόγιος μελετητής του Ισλάμ) είπε πως «είναι σημαντικό να γίνει γνωστό στον κόσμο ότι αυτό που διδάσκει το Ι.Κ. δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Οι άνθρωποι που γίνονται βομβιστές αυτοκτονίας δεν γίνονται μάρτυρες, αλλά εγκληματίες. Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Τίποτα στο Ισλάμ δεν δικαιολογεί την δολοφονία αθώων ανθρώπων, ποτέ και για κανένα λόγο».



Πηγή: RT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου