Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Έρχεται και ITALEXIT;

Η κατάσταση στην Ιταλία δεν είναι η καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις της με την Γερμανοκρατούμενη ΕΕ. Η Γερμανία πιέσει για κούρεμα καταθέσεων για να σωθούν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση του Ρέντσι δεν θέλει καν να ακούει αυτή την εναλλακτική.

Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύει σήμερα ο Βρετανικός Guardian/Observer, ο κεντροαριστερός Ματέο Ρέντσι παρουσιάζεται ως ο πρωθυπουργός που ήρθε για να μείνει στην Ιταλία.

Τον προσεχή Νοέμβριο οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος, την αλλαγή της νομοθεσίας και τον περιορισμό των εξουσιών της γερουσίας, ώστε να είναι ευκολότερες οι μεταρρυθμίσεις για την Ιταλική κυβέρνηση.

Όμως, η νίκη του Ρέντσι στο δημοψήφισμα δεν είναι πλέον βέβαιη, καθώς οι Ιταλοί το βλέπουν σαν τον τρόπο εξόδου του από την πρωθυπουργία, όπως έχει υποσχεθεί, σε περίπτωση που ο λαός δεν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις του.

Σε περίπτωση ήττας, τότε ο αντίκτυπος θα είναι σε όλη την Ευρώπη, καθώς το κόμμα των 5 αστέρων του Πέππε Γκρίλο αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές που θα προκηρυχθούν. Ας μην ξεχνάμε πως το κόμμα αυτό ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές.

Το μεγάλο πρόβλημα του Μετέο Ρέντσι είναι οι τράπεζες της Ιταλίας. Ειδικά η Banca Monte dei Paschi της Siena, που χρειάζεται 5 δισ. για να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Η τράπεζα αυτή τερμάτισε τελευταία στην Ευρώπη, στα stress tests που έγιναν πρόσφατα. Έτσι, οι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να την προικίσουν με 5 δισ. Τότε όμως κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ιταλών. Αυτό είναι κάτι που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν θέλει καν να σκέπτεται.

Η μεγάλη ερώτηση βρίσκεται στο αν η οικονομική κατάσταση στη χώρα και η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους ενάντια στο ρίσκο που παίρνει ο Ρέντσι με το δημοψήφισμα.

Εάν χάσει ο Ρέντσι το δημοψήφισμα, τότε είτε θα υπάρξει μεταβατικός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές, είτε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρχιο Ματταρέλλα, θα προκηρύξει άμεσα εκλογές, που πιθανότητα θα κερδίσει ο ευρωσκεπτικιστής Πέππε Γκρίλο.

Ο Πέππε Γκρίλο έχει εκφράσει ανοιχτά τον θαυμασμό του στον Βρετανό Nigel Farage και την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα κατά του ευρώ και της ΕΕ, εάν αποδειχτεί πως αυτά δεν συμφέρουν την Ιταλία. Μια Ιταλία που είναι η Τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, μια Ιταλία που παράγει σχεδόν τα πάντα και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να ακολουθήσει τον δρόμο του εθνικού νομίσματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου