Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Νέα προκλητική αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Μπορεί η Τουρκία να βράζει από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όμως οι προκλήσεις κατά της Κύπρου, του Ελληνισμού και του διεθνούς δικαίου δεν σταματούν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς, προειδοποίησε με λήψη μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, (ακόμη και στρατιωτικές ενέργειες;) λέγοντας πώς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία!

Η αμφισβήτηση του οικοπέδου 6 σημαίνει πώς η Τουρκία διεκδικεί την μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Κυπριακής ΑΟΖ, βάσει των διεθνών συνθηκών.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού» δήλωσε ο Τανζού Μπιλγκίτς, ενώ χαρακτήρησε «μονομερείς» τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ΑΟΖ της!

«Επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής στάσης της», χαρακτήρισε από την πλευρά του το Κυπριακό Υπουργείο εξωτερικών τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

Στην ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου αναφέρεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Επίσης, καλεί την Τουρκία, εάν αμφισβητεί αυτά τα δικαιώματα, να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ «αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις Τουρκικές διεκδικήσεις».

Από την πλευρά του Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι δεν πρέπει να συνδέονται το Κυπριακό και το φυσικό αέριο, ενώ σε περίπτωση επανεμφάνισης του Τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, θα γίνουν μεθοδικές και σωστές κινήσεις, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε πως κατά τις συναντήσεις στο Νταβός με αρχηγούς κρατών και εταιρείες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε διαβεβαιώσεις για στήριξη κατά τον Γ’ γύρο αδειοδότησης.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, οι ΑΟΖ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου βάσει του διεθνούς δικαίου και η ΑΟΖ που υποστηρίζει (αβάσιμα) η Τουρκία πως της ανήκει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου