Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Περισσότεροι φράχτες για την Ουγγαρία

Νέους φράχτες σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στα σύνορα της χώρας για να «προστατευτεί» από τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Βίκτωρ Όρμπαν υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες είναι δηλητήριο και καταστρέφουν την ασφάλεια της Ευρώπης. Έτσι, ανακοίνωσε την κατασκευή νέων εκτεταμένων φραχτών στα νότια σύνορα της χώρας, ώστε αυτή να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση αναζωπύρωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε πως αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, εάν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί η χώρα είναι η δημιουργία νέων φραχτών που θα χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Πέρυσι, η Ουγγαρία έφτιαξε φράχτες με συρματοπλέγματα και ξυράφια ύψους 4 μέτρων στα σύνορα με την Σερβία και την Κροατία, ώστε να ανακοπεί η είσοδος των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, που κατευθύνονταν στη βόρεια και δυτική Ευρώπη. Μέχρι τότε, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είχαν πέρασαν από την Ουγγαρία.

Η νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία προβλέπει πως εάν κάποιος συλληφθεί μόλις 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας, επιστρέφεται είτε στην Σερβία είτε στην Κροατία. Επίσης, η παράνομη είσοδος στη χώρα τιμωρείται με 3 χρόνια φυλάκιση.

Ταυτόχρονα, προσλήφθηκαν επιπλέον 3000 συνοριοφύλακες, με αντικείμενο την σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στην χώρα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των συνοριοφυλάκων έφθασε τις 47.000.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που από μόνοι τους κυνηγούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στην Ουγγαρία. Μεταξύ των δράσεών τους περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση κεφαλών γουρουνιών στα σύνορα, η οποία (όπως ισχυρίζονται) αποτρέπει την είσοδο στη χώρα προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ο Όρμπαν έχει ζητήσει την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Βαρντάρσκα, όπως και της Βαρντάρσκα με την Ελλάδα.

«Η μετανάστευση και οι μετανάστες καταστρέφουν την ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελούν απειλή για τους πολίτες και μας φέρνουν την τρομοκρατία» είπε ο Βίκτορ Όμπαν και πρόσθεσε πως αυτό προκλήθηκε από την ανεξέλεγκτη είσοδο μεγάλου αριθμού ατόμων «από περιοχές που η Ευρώπη και η Δύση χαρακτηρίζουν εχθρικές».

Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Όρμπαν περιλαμβάνει και δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου κατά της απόφασης της ΕΕ για υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη. Το «όχι» στην Ευρωπαϊκή πρόθεση θα σημάνει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, είπε ο Όρμπαν.



Με πληροφορίες από τον Guardian και το Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου