Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί την ΕΕ με κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απείλησε σήμερα την ΕΕ με κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε απειλήσει με κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό με την ΕΕ.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοβ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε:
«Πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ πριν τον Οκτώβριο. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε το θέμα των προσφύγων θα γίνει μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, του οποίου η χώρα είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται άμεσα από το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα δήλωσε:
«Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί. Ελπίζω πως θα εργαστούμε από κοινού ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και για τους δύο».

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου προβλέπει ότι η Τουρκία υποχρεούται να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν κατέχουν τα προβλεπόμενα έγγραφα και εισέρχονται διά θαλάσσης στην Ελλάδα, εάν οι χώρες της ΕΕ δεχτούν Σύριους πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, στη βάση του ένας προς έναν. Επίσης, η ΕΕ υποσχέθηκε να επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας όταν η Τουρκία εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που προβλέπονται. Μέχρις στιγμής όμως, η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 5 κριτήρια που αφορούν την προστασία δεδομένων και αντιτρομοκρατικούς νόμους.



Πηγή: Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου