Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Απειλεί την ΕΕ ο Ερντογάν για τη βίζα και η Βουλγαρία σηκώνει 484 km φράχτη με την Ελλάδα!

Απειλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πως αν η ΕΕ δεν δώσει βίζα στους Τούρκους τότε δεν θα γίνουν επαναπροωθήσεις και οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα. Έτσι, η Βουλγαρία για να «σωθεί» από τα νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών που αναμένονται, ανακοίνωσε την κατασκευή νέου φράχτη μήκους 484km.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ιδιαίτερα ενοχλημένος για τη στάση που τήρησε η ΕΕ και η Γερμανία ειδικότερα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Μετά το πραξικόπημα, όπως είπε, κανένας πολιτικός από χώρα της Δύσης δεν επισκέφτηκε την Τουρκία. Γι’ αυτόν το λόγο είναι «λίγο θυμωμένος», όπως είπε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Αναφερόμενος στην προσφυγική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στη συμφωνία αυτή πρέπει να υπάρχει δούναι και λαβείν!

Η επαναπροώθηση Σύριων προσφύγων από την Ελλάδα, στην οποία δεσμεύθηκε η Τουρκία, μπορεί να υπάρξει μόνον εάν υπάρξει παράλληλα απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας:
«Πρόκειται φυσικά για δυο βήματα που πρέπει να γίνουν παράλληλα».

Επίσης, όπως είπε, θα πρέπει να δοθούν επιτέλους τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί η ΕΕ για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στη Τουρκία.

Μετά από την συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στο RTL, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει σύνεση στην πολιτική της έναντι της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας το «τεράστιο πρόβλημα» της μετανάστευσης, με το οποίο υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

«Είναι σημαντικό για μένα να προσέχουμε τις σχέσεις μας (με την Τουρκία) ούτως ώστε να μην προκληθεί ένα κύμα (προσφύγων). Αυτό έχει ζωτική σημασία», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

«Ελπίζω πως οι ευρωπαίοι συνάδελφοί μου συνειδητοποιούν πως η Βουλγαρία και η Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες μ’ ένα τεράστιο πρόβλημα, αν καταγγελθεί η συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, «οι μετανάστες θα μείνουν τελικά στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, καθώς οι χώρες της δυτικές Ευρώπης έχουν όλες κλείσει τα σύνορά τους. Είμαστε πολύ ευάλωτοι. Η Ευρώπη ύψωσε φράκτες, αυτή που θα πλημμυρίσει θα είναι η Βουλγαρία».

Υπενθυμίζεται πως η Βουλγαρία έχει ανεγείρει φράκτη από συρματόπλεγμα στα 130 από τα 259 km των συνόρων της με την Τουρκία, ενώ καταγράφηκαν 2.573 αφίξεις παράνομων μεταναστών τους 7 πρώτους μήνες του 2016.

Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Βουλγαρίας. Έτσι, η απάντηση της Βουλγαρίας είναι νέοι φράχτες στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό σκοπεύουν να επεκτείνουν τον συνοριακό φράχτη των βουλγαροτουρκικών συνόρων, στα συνολικά 240 km της συνοριακής γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα η Βουλγαρία επιδιώκει να διασφαλίσει και τα νότια σύνορά της προς την Ελλάδα, με φράχτη 484 χιλιομέτρων, καθώς οι βουλγαρικές αρχές ανησυχούν πως οι πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να εισέλθουν μαζικά στην ΕΕ μέσω Βουλγαρίας.

Όμως, την ίδια στιγμή, η Σόφια επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Άγκυρα, λόγω της τουρκικής μειονότητας στη χώρα.

«Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς της Βουλγαρία», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συζήτησε το ζήτημα τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Βουλγαρία θα λάβει επιπλέον βοήθεια ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Παράλληλα, η Frontex θα συμβάλλει, με επιπλέον προσωπικό, οχήματα και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, στις προσπάθειες των βουλγαρικών αρχών να αντιμετωπίσουν τους διακινητές.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι κάθε μέρα συλλαμβάνονται από τους συνοριοφύλακες 150 με 200 πρόσφυγες, οι οποίοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στην ατζέντα του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, ο οποίος στις 24 Αυγούστου συναντάται στην Άγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής συνοριοφυλακής Βάλερι Γκριγκόροφ θεωρεί απαραίτητες τις κοινές ελληνοβουλγαρικές περιπολίες συνοριοφυλάκων για να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δύσβατη συνοριακή περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Το αποτέλεσμα της κόντρας ΕΕ-Τουρκίας, θα είναι ένα:
ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, που καθώς δεν θα μπορούν να πάνε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και καθώς θα τους τελειώνουν τα χρήματα, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην χώρα…



Με πληροφορίες από τα Tribune Mignatiou και DW
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου