Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό

Η Λευκωσία συνεχίζει να συνδιαμορφώνει με τις γειτονικές της χώρες τον νέο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω και της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων, χωρίς να φοβάται τα διπλωματικά τερτίπια της Άγκυρας.

Ανοίγει ο δρόμος για την διενέργεια εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενεργειακών εταιρειών για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης και Τάρεκ Ελ Μόλα.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε:
«Υπογράψαμε την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο. Σήμερα υπογράψαμε τη συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις εμπορικές συμφωνίες, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο».

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός, ο οποίος δήλωσε πως παρά την μεγάλη ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα του επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι εταιρείες θα είναι έτοιμες για τη μεταφορά του αερίου μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του έργου.

Οο κ. Ελ Μόλα είπε ότι πρόκειται «για το πρώτο ορόσημο σε μια σειρά από εξελίξεις που θα δούμε σύντομα». Μιλάμε, είπε, «για την έλευση του Κυπριακού αερίου στην Κύπρο, για να πουληθεί στην αγορά ή για υγροποίηση και μεταπώλησή του».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ήταν ένα βήμα που προσδοκούσαμε. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα που θα αποτελούν μέρος των εμπορικών συμφωνιών που θα αναπτυχθούν σύντομα».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το αέριο της Κύπρου είναι αρκετό, ανέφερε ότι έχει γίνει η αρχή με την Κύπρο και πρόκειται για μια στρατηγική κατεύθυνση που ακολουθούν οι τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, ενώ η Αίγυπτος προχωρά και στην εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».

Πέρα από την πολύπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους με άξονα την ενεργειακή συνεργασία, η Λευκωσία δια της συμφωνίας αυτής επιτυγχάνει να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων και για άλλες χώρες της περιφέρειας, οι οποίες αλληλεπιδρούν στο ισοζύγιο των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, ρίχνοντας παράλληλα στο καναβάτσο τις αντιδράσεις της Άγκυρας. 

Εχθές, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπης παρείχε ενημέρωση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και κυρίως για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και σφραγίζει έναν ακόμη ισχυρό άξονα της Λευκωσίας, μετά την άριστη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Όπως είναι γνωστό, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ελλάδα, συνεργάζονται για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Από Ελληνικής πλευράς ωστόσο δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα βήματα ούτε καν για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά ούτε και στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να εκμεταλλεύεται την συγκυρία όπου οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι στο ναδίρ λόγω των χειρισμών του Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, την εισβολή στη Συρία και τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων του YPG, αλλά και με το νέο φλερτ με τη Ρωσία.

Ας παραδειγματιστεί επιτέλους η Ελλάδα από την Κύπρο στο ενεργειακό ζήτημα και ας σταματήσει να φοβάται τις απειλές της Τουρκίας!



Με πληροφορίες από το newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου