Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους

Νέες απειλές της Τουρκίας προς την ΕΕ για αθέτηση της συμφωνίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη!

H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που στην Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου στην συνέντευξη.

«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, «στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου - αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η Τουρκία απειλεί με αθέτηση της συμφωνίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό  με την ΕΕ από τον Απρίλιο. Τότε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως δεν θα γίνουν εξαιρέσεις για την Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών, τα κράτη μέλη και την Κομισιόν κατά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, πως αν η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν συνετιστούν και θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ή δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην ΕΕ, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν υπέρ της ΕΕ.

Αν η Τουρκία αθετήσει τη συμφωνία απαιτώντας την κατάργηση της βίζας, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ρητά πως πρέπει να γίνουν πρώτα μεταρρυθμίσεις στην Τουρκική νομοθεσία για να γίνει αυτό, τότε οι ΗΠΑ θα επέμβουν και με ποιο τρόπο;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου