Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Περίεργα σενάρια για εκσυγχρονισμό των F-16 και αγορά F-15

Περίεργα σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες μέρες σε σχέση με τον επιβαλλόμενο εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας Ναυτικής Αεροπορίας με F-15.

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας υπογράφονται από έγκυρους δημοσιογράφους, που δεν έχουν αφήσει ποτέ χώρο για να αμφισβητηθούν οι πληροφορίες τους και επομένως μόνο ως ανησυχητικά μπορούν να εκληφθούν.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό όλων των F-16 σε επίπεδο Viper είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Όμως, κανένας Υπουργός δεν φρόντισε να κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή να υπογράψει το συμβόλαιο με την κατασκευάστρια Lockheed Martin και να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός στην ΕΑΒ.

Ο εκσυγχρονισμός των 155 Ελληνικών F-16 (εμείς πιστεύουμε πως είναι 136 λόγω απωλειών) αναμένεται να κοστίσει 1,9 με 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, εάν τα αεροσκάφη δεν είναι 150 τουλάχιστον, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ ή να αγοραστούν καινούρια, ώστε στο τέλος του εκσυγχρονισμού, η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτουν τουλάχιστον 150 F-16 επιπέδου Viper.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και τα Mirage 2000 (όπως έχει ειπωθεί πρόσφατα), να σταμτήσει η απαξίωσή τους και να υπάρξει προμήθεια μερικών ακόμη ώστε τελικά η Ελλάδα να διαθέτει τουλάχιστον 50 Mirage 2000 επιπέδου -5.mk3.

Εάν υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση, τότε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσια τα 202 εκσυγχρονισμένα Τουρκικά F-16 επιπέδου 52+, αλλά με κάποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα 100 νέα F-35 stealth.

Τα περίεργα σενάρια στα οποία αναφερθήκαμε κάνουν λόγο (για ακόμη μία φορά) στην πώληση των παλαιών Ελληνικών F-16 block-30 στην Βουλγαρία, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει και αυτή Πολεμική Αεροπορία στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Όμως, αυτό σημαίνει πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μετρά μείον τουλάχιστον 30 αεροσκάφη!!!

Άρα, ο μέγιστος αριθμός των F-16 Viper που θα διαθέτει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού θα είναι μόλις 120.

Πως θα αντιμετωπιστούν τα 202 Τουρκικά F-16 και τα 100 F-35;

Το δεύτερο περίεργο σενάριο ακούει στο όνομα Ναυτική Αεροπορία. Εδώ και καιρό έχει προταθεί η δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα με την προμήθεια αεροσκαφών F-15. Tα F-15 όμως, δεν χρησιμοποιούνται από το Αμερικανικό Ναυτικό. Το Αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποιεί τα F-18. Τα F-15 είναι εξαιρετικά για την επιτήρηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως τα κατάλληλα;

Για ποιο λόγο προτείνονται τα F-15 στην Ελλάδα;
Τα F-15 είναι εξαιρετικά αεροσκάφη, ικανά να επιτηρήσουν και να προστατεύσουν την Ελληνική ΑΟΖ, όταν επιτέλους ανακηρυχθεί, ενώ έχουν πολλές πιθανότητες να δοθούν στην Ελλάδα από τα αποθέματα της Αμερικανικής Αεροπορίας. Αυτό όμως σημαίνει πως δεν θα είναι καινούρια και επομένως θα χρειάζονται εκσυγχρονισμό.

Με πόσα F-15 είναι διατεθειμένη να μας προμηθεύσει η Αμερικανική Αεροπορία και ποιο θα είναι το κόστος του εκσυγχρονισμού τους; 

Θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα F-16 που θα πουληθούν στην Βουλγαρία;

Εδώ όμως προκύπτει ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα:
Είναι τα F-15 τα κατάλληλα αεροσκάφη για να κοντραριστούν με τα καινούρια Τουρκικά F-35 stealth;
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, κατά την επιχειρησιακή αξιολόγηση του F-35 από την USAF, σε 88 αποστολές κόντρα σε F-15E που διέθεταν ραντάρ AESA και FLIR Sniper, το F-35 σημείωσε μόνο νίκες και εκτέλεσε όλες τις αποστολές χωρίς καμία απώλεια.
Άρα, το F-15E δεν είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσει το F-35.

Επομένως, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να υπερασπίσει την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα; Θα πρέπει να βρει μια λύση, που θα κάνει την διαφορά!

Εάν το Ελληνικό οπλοστάσιο καταφέρει να παρουσιάσει σε λίγα χρόνια, 150 εκσυγχρονισμένα F-16 Viper και 50 εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5.mk3, τότε θα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει στα ίσια τα 202 εκσυγχρονισμένα Τουρκικά F-16 block 52+, αλλά και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ, καθώς και τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion θα είναι έτοιμα.

Αυτό που θα απομένει είναι να αποκτηθεί αεροσκάφος που θα κοιτάξει στα ίσια τα Τουρκικά F-35 stealth και θα μπορεί να επιτηρεί την Ανατολική Μεσόγειο

Ποιο όμως Δυτικό αεροσκάφος μπορεί να κάνει και τα δύο και να μην κοστίζει πανάκριβα; Δυστυχώς, η απάντηση είναι … κανένα

Έχει επομένως τα κότσια η Ελληνική ηγεσία να κοιτάξει προς μία λύση που με τα μισά χρήματα, πιθανότατα μπορεί να κοιτάξει στα ίσα το F-35 και να επιτηρήσει την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου