Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Σημερινή βόμβα από Γερμανία: αν δεχτεί η Ελλάδα να καθυστερήσει την παραλαβή των 20 Marder...

Βόμβα έσκασε σήμερα 15 Ιανουαρίου από τη Γερμανία για τα Marder που προορίζονται για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild ο επικεφαλής της Γερμανικής εταιρείας Rheinmetall είπε ότι υπάρχουν 140 Marder σε απόθεμα, με τα 40 από αυτά να προορίζονται για την Ελλάδα, στα πλαίσια της ανταλλαγής με τα BMP-1 που θα καταλήξουν στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Rheinmetall «Η πρώτη παρτίδα των 20 Marder έχουν επισκευαστεί πλήρως και το μεγαλύτερο μέρος έχει παραδοθεί στην Αθήνα. Τώρα τα επόμενα 20 βρίσκονται στο τελικό στάδιο των μηχανικών επισκευών στα εργαστήριά μας».

«Δουλεύουμε σε καθένα από τα 40 Marder για την Ελλάδα επί 6 μήνες. Τα υπόλοιπα 100 οχήματα είναι σε χειρότερη κατάσταση, επομένως χρειάζονται περίπου 7 έως 8 μήνες» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για το πόσο γρήγορα μπορεί η εταιρεία να παραδώσει Marder στην Ουκρανία εάν η Ελλάδα κάνει πίσω, ο επικεφαλής της Rheinmetall απάντησε:
«Φυσικά θα μπορούσαμε να δώσουμε σύντομα τα υπόλοιπα 20 Marder που έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα στην Ουκρανία. Θα ακολουθήσουν και άλλα οχήματα τον Απρίλιο γιατί εργαζόμαστε υπό υψηλή πίεση».

Η εφημερίδα πρότεινε να δοθούν τα Marder των Γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και μετά να συμπληρωθεί το κενό με τα επισκευασμένα.

«Αυτό θα ήταν μια πιθανότητα. Αλλά μόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση. Είμαστε έτοιμοι. Αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει από πού θα προέλθουν τα 40 Marder που υποσχέθηκε στην Ουκρανία» απάντησε ο επικεφαλής της Rheinmetall.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος να προμηθευτεί η Ουκρανία άρματα μάχης Leopard και Marder. Η Rheinmetall λέει ότι διαθέτει 22 Leopard 2 και 88 Leopard 1 που αφού ανακατασκευαστούν θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία. Όμως θα πρέπει να υπάρξει παραγγελία, καθώς το κόστος της διάλυσης, της επανασυναρμολόγησης με ταυτόχρονη αντικατάσταση των προβληματικών εξαρτημάτων και της επισκευής, θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η όλη εργασία θα απαιτήσει κάτι περισσότερο από 1 έτος. Όπως λέει η εταιρεία, τα Leopard θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία στις αρχές του 2024.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των 40 Ελληνικών Marder, καθώς η ένταξή τους στο Ελληνικό οπλοστάσιο δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε μία ημέρα, όσο η Τουρκία απειλεί με πόλεμο.

Μια επίσημη απάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα μπορούσε να διαλύσει τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τον χρόνο παράδοσης των συνολικά 40 Marder στην Ελλάδα από την Rheinmetall.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου