Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Άσαντ: οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να έχουν ως βάση τον τερματισμό της κατοχής

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ είπε ότι οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία τον τερματισμό της κατοχής Συριακής γης και την διακοπή της υποστήριξης προς τρομοκράτες, δηλαδή τους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις ρου για το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Συρίας, υπό την επίβλεψη της Ρωσίας, ο Άσαντ είπε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα πρέπει να έχουν συντονιστεί μεταξύ Συρίας και Ρωσίας εκ των προτέρων ώστε να παραχθούν απτά αποτελέσματα για τη Συρία».

Ο Άσαντ προέβη σ’ αυτές τις δηλώσεις κατά την συνάντησή του με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στη Δαμασκό, Alexander Lavrentiev. Η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες στον Συριακό εμφύλιο, ενώ τα Τουρκικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα υποστηρίζει την επαναπροσέγγιση της Δαμασκού και της Άγκυρας. Το περασμένο μήνα φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, ενώ προσπαθεί να οριστικοποιήσει συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και τελικά μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Συρίας.

Ο Άσαντ τόνισε ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, αναφερόμενος στους αντάρτες της Συρίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Συρία θέλει η Τουρκία να αποσύρει τον στρατό της από τα κατεχόμενα εδάφη και να διακόψει την υποστήριξη σε τρεις κύριες φατρίες της αντιπολίτευσης. Επίσης, η Συρία πρώτα θέλει να δει πρόοδο σ’ αυτούς τους τομείς πριν συμφωνήσει για συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών.

Εχθές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ίσως συναντήσει τον Σύριο ομόλογό του Faisal Mekdad στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας τα σενάρια που ήθελαν συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών τις επόμενες ημέρες.
    
Από την πλευρά της Συρίας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο σχετικά με τον χρόνο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, που θα αποτελέσει το υψηλότερο επίπεδο επαφής μεταξύ των δύο χωρών από το 2011.

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian είπε σήμερα ότι η χώρα του «είναι ικανοποιημένη με τον διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Ο Hossein Amirabdollahian θα μεταβεί στη Δαμασκό αύριο για συνομιλίες με τον Σύριο ομόλογό του, σύμφωνα με την Συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Διαβάστε επίσης:
Όπισθεν από Τουρκία: πιθανή συνάντηση με τη Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου