Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μαλλιά κουβάρια Τουρκία – Πομπέο!

Πλήρως αποκαλυπτικός είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για το τι βίωσε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε μέσω του βιβλίου του, ανάγκασαν τους Τούρκους να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό, δηλαδή αυτόν του τραμπούκου.


Στο βιβλίο του με τίτλο Never Give an Inch: Fighting for the America I Love ο Μάικ Πομπέο περιέγραψε ένα άσχημο περιστατικό από την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πένς.

Σκοπός του ταξιδιού του ήταν να πείσει τον Ερντογάν να υπογράψει την διακοπή των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία, μετά την Τουρκική εισβολή σε περιοχές που βρίσκονταν υπό Αμερικανικό έλεγχο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, καθώς ο Ερντογάν τον είχε πείσει ότι η Τουρκία θα νικούσε το Ισλαμικό Κράτος και θα μπορούσε να επιβλέπει τις περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι Αμερικανοί.

Όμως, η Τουρκική εισβολή εκνεύρισε το Αμερικανικό κοινό, όπως και τις ελίτ του Πενταγώνου και της Αμερικανικής Ασφάλειας, που πίεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να στείλει τον Πενς και τον Πομπέο στην Άγκυρα για να λύσουν το θέμα.

«Όταν φθάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ζήτησε να συναντηθεί μόνο με τον αντιπρόεδρο για λίγα λεπτά. Μετά από περίπου μισή ώρα, είπα στους οικοδεσπότες ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Καμία αντίδραση» γράφει στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο.

«Μετά από ακόμη είκοσι λεπτά, ήμουν αποφασισμένος. Χωρία άδεια, περπάτησα στο χολ και προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα του δωματίου που ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος συναντιόνταν. Ήταν κλειδωμένο. Τότε είπα στον ομόλογό μου ότι θα σπάσουμε την πόρτα» γράφει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μάικ Πομπέο υποστηρίζει ότι ανησυχούσε ότι ο Πενς είχε πέσει θύμα του τρίωρου βίντεο που παρουσίαζε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία ως επικεφαλής της CIA το 2017.

«Το βίντεο ήταν τόσο μεγάλο και τόσο ενοχλητικό ώστε το θεωρώ θέμα ψυχικής υγείας» γράφει ο Πομπέο. Η προσπάθεια του Πομπέο να σπάσει την πόρτα φόβισε την ομάδα ασφαλείας του, που θεώρησαν ότι οι Τούρκοι φρουροί αντέδρασαν επιθετικά. Αλλά η Τουρκική ασφάλεια τον άφησε αμέσως και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν μέρος στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πενς.

Οι δύο πλευρές έφτασαν σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επέτρεπε στην Τουρκία να έχει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων με τη Συρία το οποίο είχαν υπό έλεγχο οι Αμερικανοί.

Υπάρχει η φήμη ότι ο Πομπέο αντιπαθεί την Τουρκία και τους ηγέτες της.

Στο βιβλίο του ο Πομπέο εμβαθύνει στις διαπραγματεύσεις του 2017 μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την κατάληψη της Ράκα στη βορειοανατολική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Πομπέο λέει ότι η Ουάσιγκτον είχε δύο επιλογές: να συνεργαστεί με τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ή να συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα θεωρεί τις SDF ως μέρος του PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.

«Ο Ερντογάν και ο (αρχηγός των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν) Φιντάν με κάλεσαν επανειλημμένα για να τονίσουν πώς το PKK δεν διαφέρει από το SDF. Ισχυρίστηκαν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν το SDF, θα χαλούσαν τη σχέση μας με την Τουρκία», γράφει ο Πομπέο.

Αλλά το Πεντάγωνο δεν ήταν πεπεισμένο ότι οι εκπαιδευμένες από την Τουρκία Συριακές δυνάμεις είχαν αρκετή δύναμη για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, γι' αυτό επέλεξαν τη δεύτερη επιλογή.

«Τώρα ήρθε το διπλωματικό κομμάτι της είδησης στους Τούρκους. Η συνάντηση πήγε άσχημα», θυμάται. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο θυμό να ξεσπά τόσο γρήγορα σε ένα δωμάτιο. (Ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ) Καλίν και ο Φιντάν εξερράγησαν και μετά έφυγαν γρήγορα. Δεν ήταν καλό για τις σχέσεις μας».

Η απάντηση των Τούρκων ήταν αναμενόμενα αγενής, καθώς αποκαλούν τον Μάικ Πομπέο «ψεύτη» που «κατέρρευσε» έξω από την πόρτα του Ερντογάν. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο Πομπέο παραπληροφορεί το κοινό μέσω του βιβλίου του, καθώς επιζητά την στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, απάντησε στον Πομπέο, λέγοντας ότι ο Πενς δεν ήταν μόνος με τον Ερντογάν, καθώς τον συνόδευε ο τότε ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, καθώς και ο ίδιος ο Καλίν.

«Καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση, ο Πομπέο είχε κατέρρευσε έξω από την πόρτα, όπως μάθαμε αργότερα», είπε στην εφημερίδα Hurriyet. «Προσπάθησε να σπάσει την πόρτα για να μπει και να συμμετάσχει στη συνάντηση, παρόλο που ο αντιπρόεδρός του δεν τον ήθελε». Ο Καλίν είπε ότι ο Πενς δεν ζήτησε ποτέ από Τούρκους αξιωματούχους να καλέσουν τον Πομπέο στην αίθουσα.

Ο Ιμπραήμ Καλίν κατηγόρησε τον Μάικ Πομπέο για μεροληψία υπέρ της Ελλάδας, συνδέοντας τη θέση αυτή και με τη σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Στο βιβλίο (του) αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Άρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έδειξε πως, ενώ μιλάει για ειρήνη στο Αιγαίο, προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων όταν στηρίζει ξεκάθαρα μόνο την Ελλάδα. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη στάση της αυτή, δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Σε ορισμένα θέματα να πούμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το βαθύ κράτος, την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα και τη συνέχισε ο Τραμπ, τώρα το κάνει και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μετά οι άνθρωποι μάς ρωτούν «ποιος ο λόγος της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ». Η ομολογία του Πομπέο δείχνει πως το ζήτημα δεν είμαστε εμείς, αλλά οι ΗΠΑ
», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν φανερά ενοχλημένος που η Τουρκία δεν συνεχίζει να απολαμβάνει τα χάδια των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση την Πέμπτη ότι ο τουρκικός στρατός εκείνη την εποχή είχε την ικανότητα να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος καθώς είχε ήδη καταλάβει ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος και διάφορες Κουρδικές ομάδες.

«Τώρα αντιλαμβανόμαστε γιατί ενοχλήθηκε. Εκείνες τις «άθλιες εικόνες» όπως τις αποκαλεί (σ.σ. για το πραξικόπημα) εμείς τις ζήσαμε εδώ. Η τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε 251 πολίτες μας. Μιλάω για την FETO», είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

«Άλλωστε υπήρχε ένα μήνυμα του ίδιου του Πομπέο στο Twitter, το οποίο αργότερα διέγραψε. Και από όσα γράφει εναντίον του προέδρου μας, αντιλαμβανόμαστε πως υποστήριξε ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ενοχλήθηκε από το βίντεο, διότι σ’ αυτό δείχνει πώς ξεκίνησε το πραξικόπημα και πώς ο τουρκικός λαός το απέτρεψε. Ενοχλήθηκε πολύ που ο τουρκικός λαός νίκησε τους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί αυτό το ύφος και μιλάει έτσι» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτοί ήταν (σ.σ. οι Αμερικανοί) που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Και ο ίδιος, επειδή θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, θέλει την υποστήριξη του Ελληνικού λόμπι και γι’ αυτό τα γράφει αυτά. Μου είπε πως θέλει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, πως θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και θα ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η δική μου απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Δεν ενοχλούμαστε από την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, αλλά όποιος θέλει να με συναντήσει μπορεί να έρθει στην Άγκυρα να με δει, δεν θα πάω εγώ στην Κωνσταντινούπολη.
Σε όσα αναφέρονται υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες, υπερβολές και δείχνουν πως ήταν ανέντιμοι και διπρόσωποι. Με αυτό το άτομο αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων. Είδαμε πόσο ανειλικρινής και διπρόσωπος είναι. Νομίζω πως έγραψε αυτό το βιβλίο για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία. Έτσι πιστεύω. Για τους ισχυρισμούς που αναφέρατε, υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες και το λέω με διπλωματική γλώσσα. Εσείς μπορείτε να πείτε και ψέμα. Υπάρχει υπερβολή και παραπληροφόρηση, καθώς η υποστήριξη της τρομοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ και προσπαθεί να την αποφύγει
» είπε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Η συνέχεια της κόντρας Τουρκίας – ΗΠΑ αναμένεται σφοδρή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο η διεθνής κοινότητα σταματάει να χαϊδεύει την κακομαθημένη Τουρκία και επιτέλους δεν ικανοποιεί τα καπρίτσια της, τόσο η Τουρκία θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό, αυτόν των ύβρεων, των απειλών και της διπλωματίας του μεσαίωνα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από Middle East Eye 1, Middle East Eye 2, Καθημερινή 1 και Καθημερινή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου