Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Michael Rubin: Η Τουρκία ΔΕΝ είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Σταματήστε να προσποιείστε ότι είναι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Υψηλά στην ατζέντα του είναι το αίτημα της Τουρκίας για Αμερικανικά F-16. Ο Λευκός Οίκος προωθεί την πώληση ως παρηγοριά, αφού το Κογκρέσο απέπεμψε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, εξαιτίας της συμμαχίας της με τη Ρωσία.


Του Michael Rubin για το 19fortyfive.
Μετάφραση Cosmostatus.


Η λογική του Λευκού Οίκου έχει δύο πλευρές. Πρώτον, θέλει να δελεάσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Δεύτερον, οι σύμβουλοι ασφαλείας του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ επειδή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία μετά τις ΗΠΑ, αναφορικά με τον αριθμό των στρατιωτών. Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν κάνουν λάθος και για τα δύο.

Η υποχωρητικότητα στον Τουρκικό εκβιασμό τον δικαιολογεί.

Επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία συναίνεσης, ίσως η Τουρκία λάβει τα F-16 ως πληρωμή για να άρει το βέτο για την ένταξη (Σουηδίας και Φινλανδίας), αλλά την επόμενη μέρα θα αυξήσει τις απαιτήσεις της, απειλώντας να παραλύει καθημερινά τις λειτουργίες του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, οι πολιτικές ελευθερίες της Σουηδίας θα αποτελέσουν απώλεια της διαδικασίας (ένταξης).

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και κάθε προκάτοχός της που χρονολογείται από την εποχή του Αϊζενχάουερ, ποθούσε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού που θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι: η Τουρκία έχει 355.000 ενεργούς οπλισμένους στρατιώτες. Συγκρίνετέ τη με τη Γαλλία, που έχει λίγο περισσότερους από 200.000 ενεργούς στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις της ή με το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει λίγο λιγότερους από 200.000. Το να συμπεριλάβουμε το σύνολο των στρατιωτών - ενεργών, εφέδρων και παραστρατιωτικών - σημαίνει ότι διογκώνουμε ακόμη περισσότερο το μέγεθος της Τουρκίας. Έτσι, η Τουρκία διαθέτει σχεδόν 900.000 στρατιώτες, περισσότερους από τα 19 μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ μαζί.

Στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν πρώην στρατιωτικό που είχε εργαστεί στον σχεδιασμό μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Έκανε ένα σημαντικό σχόλιο: τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων των μελών του ΝΑΤΟ είναι συχνά άσχετα. Όταν σχεδιάζεται μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πηγαίνουν σε κάθε χώρα και ρωτούν τι είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει. Μια χώρα μπορεί να έχει δυνάμεις 100.000 στρατιωτών, αλλά αν η πολιτική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει έστω και 5% σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, τότε το συνολικό μέγεθος δεν έχει σημασία.

Με άλλα λόγια: Εάν η Τουρκία υπόσχεται 5.000 στρατιώτες, αλλά η Πολωνία προσφέρει 10.000, τότε είναι σωστό να υποστηρίξουμε ότι η Τουρκία είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο σημαντική για τη συμμαχία; (σ.σ. η Πολωνία διαθέτει 150.000 ενεργούς στρατιώτες). Αυτό συνέβη με την Υποστήριξη των Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 2.500 στρατιώτες, η Τουρκία μόλις 600, λιγότερους από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και τη Γεωργία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα με μόλις το ένα εικοστό τρίτο του πληθυσμού της Τουρκίας. Ακόμη και όταν η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν μεγαλύτερη, συχνά χρησιμοποιούσε τις δυνάμεις της για αποστολές πέρα από τις παραμέτρους του ΝΑΤΟ (σ.σ. δηλαδή για την προώθηση των δικών της συμφερόντων και όχι του ΝΑΤΟ).

Όταν περπατούσα στους δρόμους της Καμπούλ, για παράδειγμα, έβλεπα διαφημιστικές πινακίδες μακριά από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ που προωθούσαν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - Αφγανιστάν και επιχειρηματικούς δεσμούς που δεν βασίζονταν στις αρχές του ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον στην ισλαμική αλληλεγγύη. Με απλά λόγια, τα πεπραγμένα της Τουρκίας δεν συνάδουν με συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Η χώρα απλά δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήταν κράτος πρώτης γραμμής κατά της Σοβιετικής Ένωσης, όταν συνέβαλε στον πόλεμο της Κορέας και είχε δυτικό προσανατολισμό.

Ήρθε η ώρα να δούμε (και να αποκαλύψουμε) την μπλόφα της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου