Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Bloomberg: Γιατί η Τουρκία συνεχίζει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Όταν τον περασμένο Ιούνιο το ΝΑΤΟ προσκάλεσε την Σουηδία και την Φινλανδία να γίνουν μέλη της συμμαχίας, οι ηγέτες του έκαναν λόγο για «ιστορική απόφαση» που απέδειξε τη συλλογική τους αποφασιστικότητα να καταπολεμήσουν την Ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.


Των Niclas Rolander και Ott Ummelas για το Bloomberg
Μετάφραση CosmoStatus


Αλλά το σχέδιο επέκτασης δεν προχωράει, επειδή η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στη Σουηδία να γίνει μέλος, εάν δεν κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση των παράνομων οργανώσεων, σύμφωνα με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Καθώς η φιλονικία συνεχίζεται, περιπλέκονται οι προσπάθειες (του ΝΑΤΟ) να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Μόσχας.

1. Τι θέλει η Τουρκία;
Απαιτεί την έκδοση από την Τουρκία ύποπτων Κούρδων παραστρατιωτικών και υποτιθέμενων πραξικοπηματιών που καταζητούνται από την Τουρκία. Επίσης, να σταματήσουν οι ενέργειες των υποστηρικτών του Κουρδικού κινήματος στη Σουηδία, δηλώντας την πλήρη υποταγή της. Η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της ώστε να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, μετά από συμφωνία για συνεργασία με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, να αντιμετωπίσει άμεσα τα αιτήματα έκδοσης προσώπων και την άρση της παρεμπόδισης πώλησης όπλων στην Τουρκία. Λίγες ημέρες αργότερα, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν θα επικυρώσει την ένταξη εάν δεν εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.

2. Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε κατά της έκδοσης ενός άνδρα που η Τουρκία κατηγορούσε για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία αποκάλεσε την απόφαση του δικαστηρίου «πολύ αρνητική εξέλιξη». Τον Ιανουάριο, η ένταση φούντωσε ξανά, όταν οι διαδηλωτές στη Στοκχόλμη παρουσίασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν ανάποδα. Ακολούθησε το κάψιμο ενός μεταφρασμένου αντιγράφου του Κορανίου κοντά στην Τουρκική πρεσβεία, το οποίο πυροδότησε οργή στην Τουρκία και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Τότε ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία έχει επιμείνει ότι έχει κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει τη συμφωνία του Ιουνίου, αλλά η Τουρκία λέει ότι δεν το έχει καταφέρει. Οι νόμοι της Σουηδίας για την ελευθερία του λόγου δυσκολεύουν την κυβέρνηση να καταπνίξει τις δημόσιες εκφράσεις υποστήριξης για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

3. Ποιο είναι το πρόβλημα της Τουρκίας με τους Κούρδους;
Οι Κούρδοι ανήκουν στους Ινδοευρωπαίους, έχουν πληθυσμό 30 εκατομμυρίων και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εθνότητες παγκοσμίως χωρίς δική τους χώρα. Τα εδάφη τους είναι μοιρασμένα μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Το ΡΚΚ πολεμά τις Τουρκικές δυνάμεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσεις μια αυτόνομη περιοχή για τους Κούρδους εντός της Τουρκίας. Η Τουρκία παρακολουθεί ιδιαιτέρως την Κουρδική οργάνωση YPG στη Συρία, που είχε καθοριστικής σημασίας συμμετοχή στην νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί το YPG απειλή για την εθνική της ασφάλεια εξαιτίας των δεσμών με τους Κούρδους της Τουρκίας που υποστηρίζουν την απόσχιση.

4. Γιατί σχετίζεται η Σουηδία;
Η Σουηδία, επί μακρόν προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των μειονοτήτων στο εξωτερικό και έχει υποδεχτεί 100.000 Κούρδους πρόσφυγες. Κάποιοι είναι μέλη της Τουρκικής αντιπολίτευσης που κυνηγά η κυβέρνηση του Ερντογάν. Η Σουηδία έχει προσπαθήσει να συνταχθεί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση των Κουρδικών απαιτήσεων για αυτοπροσδιορισμό και ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία που χαρακτήρισε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση το 1984. Ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει την Σουηδία «φωλιά τρομοκρατικών οργανώσεων».

5. Γιατί έχει σημασία η διαφωνία;
Η Σουηδία και η Φινλανδία διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και μοιράζονται όλο και περισσότερες πληροφορίες μαζί του. Ωστόσο, δεν εντάχθηκαν στον οργανισμό νωρίτερα για ιστορικούς λόγους. Η ύπαρξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία θα διευκόλυνε αναμφισβήτητα τη σταθεροποίηση της ασφάλειας της περιοχής γύρω από τη Βαλτική θάλασσα και την υπεράσπιση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτές οι χώρες θεωρούνται συχνά ως πιθανοί στόχοι της Ρωσικής επιθετικότητας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα προσθέσουν στο ΝΑΤΟ δύο εξελιγμένους και καλά εξοπλισμένους στρατούς, των οποίων ο εξοπλισμός είναι ήδη συμβατός με αυτόν που χρησιμοποιεί η συμμαχία. Θα διπλασίαζε το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που τώρα περιλαμβάνει μόλις το 6% της χερσαίας περιμέτρου της Ρωσίας και θα επέτρεπε στη συμμαχία να επιτηρεί καλύτερα τη δυτική πλευρά της Ρωσίας.

6. Ποιες είναι οι πιθανότητες λύσης;
Είναι δύσκολο να φανεί διέξοδος στο αδιέξοδο. Ο Ερντογάν έχει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και η διατήρηση σκληρής γραμμής κατά της Σουηδίας θα συσπείρωνε την υποστήριξη στο πρόσωπό του των εθνικιστικών κύκλων. Οι Σκανδιναβικές χώρες πληρούν τα κριτήρια ένταξης του ΝΑΤΟ και την νομοθεσία περί τρομοκρατών, ενώ η αντιμετώπισή τους προς τους Κούρδους συμβαδίζει με τα μέλη της Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ, που είναι η ισχυρότερη χώρα της συμμαχίας, επανειλημμένα προτρέπουν την Τουρκία να επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξης των δύο χωρών.

7. Που βρίσκεται η Φινλανδία επ' αυτού;
Δεσμευμένη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας μίλησε για πιθανή αποσύνδεση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ από αυτή της Σουηδίας μετά τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν. Αλλά η ένταξη στη συμμαχία χωρίς τη Σουηδία θα έθετε σε κίνδυνο τις οδούς ανεφοδιασμού της Φινλανδίας και την ικανότητα του ΝΑΤΟ να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα συνεπαγόταν επίσης την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας που ανέπτυξαν οι δύο χώρες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι στενοί σύμμαχοι και πάντα υποστήριζαν ότι η διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι συντονισμένη. Η επίσημη στάση εξακολουθεί να είναι ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου