Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Όπισθεν από Τουρκία: πιθανή συνάντηση με τη Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου

Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Μόσχα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Συρίας.


Όπως είχε δημοσιεύσει το CosmoStatus (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) η Τουρκία επιθυμεί όσο το δυνατόν συντομότερα την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Συρία του Μπασάρ Άσαντ, αφού η νέα πολυδιαφημισμένη εισβολή στάθηκε αδύνατο να πραγματοποιηθεί εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Όμως, οι ΗΠΑ αντιδρούν και στην επαναπροσέγγιση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, εξαιτίας της διατήρησης στην εξουσία του Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος αποτελεί το κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ.

Έτσι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανή τριμερής συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας είναι πιθανό να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις 16-17 Ιανουαρίου θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν. Προφανώς οι Αμερικανοί απαίτησαν πρώτα να μιλήσουν με τους Τούρκους και μετά να υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Συρία, με την μεσολάβηση της Ρωσίας.

Το National Interest δημοσίευσε άρθρο καταπέλτη για την Τουρκία και προέτρεψε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να απαιτήσει από τον Τούρκο ομόλογό του, την εκπλήρωση μιας σειράς προϋποθέσεων από την υποτιθέμενη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu στις 28 Δεκεμβρίου 2022 συναντήθηκαν για συνομιλίες στη Μόσχα οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, όπου συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνομιλιών για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε και την απόφαση του Λιβυκού δικαστηρίου που ανέστειλε την εφαρμογή του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου για θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

«Αμέσως επικοινωνήσαμε με την Τρίπολη και τον Ντμπεϊμπά. Η απόφαση δεν είναι τελική. Η συμφωνία συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς, την Λιβυκή κυβέρνηση και την χώρα. Είπαν ότι την υποστηρίζουν και θα την τηρήσουν πιστά» σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύντομα, η Τουρκία θα κληθεί να επιλέξει εάν θα συνεχίσει την «ανεξάρτητη» πολιτική της και την προσέγγιση με την Ρωσία και το Ιράν ή θα αποτελέσει πιστή σύμμαχο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Οι φωνές εντός των ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στα καπρίτσια της Τουρκίας πληθαίνουν. Το αν οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την αντικατάστασή της με την Κύπρο και το Ισραήλ ή θα βρουν «άλλο τρόπο» διατήρησής της στο ΝΑΤΟ, με όρους ΝΑΤΟ, αναμένεται σύντομα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου