Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

National Interest: Έχει γίνει η Τουρκία εχθρός των ΗΠΑ;

Δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί αναθεωρητική δύναμη, είναι ακατανόητο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να θεωρεί ότι η πώληση αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.


Του Robert Elis για το National Interest
Μετάφραση CosmoStatus


Στην εικονική Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2021, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Αμερική επέστρεψε. Η Ατλαντική συμμαχία επέστρεψε». Σε προεκλογική ομιλία του ο Μπάιντεν είχε καταστήσει σαφές ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι το προπύργιο του φιλελεύθερου δημοκρατικού ιδεώδους.

Μέχρι σήμερα, ο Μπάιντεν έμεινε σταθερός στην υπόσχεσή του και αναζωογόνησε το ΝΑΤΟ με τη στάση του ενάντια στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, η οποία έχει εγκαταλείψει τον λήθαργο και έχει επίσης σταθερή θέση.

Ο Μπάιντεν κατέστησε επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τη συντριπτική πλειοψηφία των στρατευμάτων τους από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν και όρισε ότι η αποστολή της Αμερικής είναι να νικήσει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η αλλαγή επικεντρώθηκε σε μια οικονομικά πιο αποδοτική Αμερικανική επιχείρηση, όπου 2.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και ειδικοί πληροφοριών συμμάχησαν υπό την ηγεσία των Κούρδων με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέστρεψε την πολιτική των ΗΠΑ όταν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άναψε το πράσινο φως για την τρίτη Τουρκική εισβολή στη Συρία και διέταξε την απόσυρση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή. Ο Τραμπ θεώρησε την κίνηση «στρατηγικά λαμπρή», αν και ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο πρώην ειδικός προεδρικός απεσταλμένος του Τραμπ για τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, την χαρακτήρισε «στρατηγικά ανάποδη». Παρ' όλα αυτά, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μια ικανοποιητική θέση στην περιοχή.

Κατά συνέπεια, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις SDF και τη ραχοκοκαλιά τους, την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, παραμένει μήλο της έριδος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της υποτιθέμενης συμμάχου τους, Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Τα θέματα περιλαμβάνουν και ένα σχέδιο για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, αλλά και το θέμα της αγοράς από την Άγκυρα του Ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Δεδομένου ότι η Τουρκία αποτελεί τον κύριο ταραξία της περιοχής, είναι ακατανόητο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να θεωρεί ότι η πώληση των F-16 θα ευθυγραμμίζεται με τα μακροχρόνια συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και την ενότητα του ΝΑΤΟ. Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, που προτείνει την πώληση, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι η Τουρκία «αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα κακής επιρροής στην περιοχή».

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει την ενοχλητική της αξία. Για παράδειγμα, το 2019, προσπάθησε να εμποδίσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, ζητώντας να χαρακτηριστούν τρομοκράτες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων. Το ίδιο κάνει και με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ζητώντας ειδικά από τη Σουηδία, να παραδώσει έναν αριθμό πολιτικών προσφύγων.

Όπως σημείωσε πριν 5 χρόνια ο Nate Schenkkan, τότε διευθυντής του Freedom House, ενώ η χρήση ομήρων είναι χαρακτηριστικό της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, της γύρισε μπούμερανγκ στην προσπάθεια της Άγκυρας να ανταλλάξει τον πάστορα Andrew Brunson με τον Τούρκο ιμάμη Fethullah Gülen.

Ακρογωνιαίος λίθος της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και στον νόμο Ενεργειακού Συνεταιρισμού, είναι η επισήμανση της Ελλάδας ως σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ ως σταθερό σύμμαχο και της Κύπρου ως στρατηγικό εταίρο - κλειδί. Το 2021, η Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας αναθεωρήθηκε για να ενισχύσει την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Αντίθετα, η Τουρκία υιοθέτησε την στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», με την οποία αξιώνει 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο, συμπεριλαμβανομένων Ελληνικών και Κυπριακών χωρικών υδάτων. Επίσης, ο Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα με πυραυλική επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εφοδιασμός της Τουρκίας με επιπλέον όπλα δεν έχει κανένα στρατηγικό νόημα. Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, η πώληση των F-16 είναι ήδη τελειωμένη υπόθεση. «Η κυβέρνηση (Μάιντεν) σκοπεύει στην προοπτική της πώλησης για να παρακινήσει την Τουρκία να υπογράψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet Daily News. Εάν συμβαίνει αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συμβιβαστεί με την πολιτική κατευνασμού.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας John Bolton, έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αμφισβητηθεί εξαιτίας της υποστήριξής της στη Ρωσία.

Τον Ιούνιο θα γίνουν Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Εάν τα πράγματα ήταν δίκαια, ο Ερντογάν θα έχανε, εξαιτίας της ρευστότητας στην Τουρκική οικονομία και τον μνημειώδη πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει τον συμπρόεδρο του Κουρδικού κόμματος HDP Selahattin Demirtas και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχει διακόψει την χρηματοδότηση του κόμματος, με κατηγορίες για υποτιθέμενους δεσμούς με την τρομοκρατία. Ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι αντιμέτωπος με φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με την κατηγορία της προσβολής των εκλογικών αξιωματούχων. Αλλά άλλοι τρεις αντίπαλοι του Ερντογάν, έχουν πιθανότητες να τον αντικαταστήσουν στην Προεδρία.

Τώρα, ο Ερντογάν σκέφτεται έναν καλά δοκιμασμένο τρόπο για να συγκεντρώσει τη λαϊκή υποστήριξη: μια τέταρτη εισβολή στη Συρία κατά των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής. Γι’ αυτό, χρειάζεται την έγκριση της Μόσχας και η Ουάσιγκτον να κοιτάξει από την άλλη πλευρά.

Εάν όλα αυτά αποτύχουν, υπάρχουν φόβοι ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη με την υποστήριξη της δικής του πολιτοφυλακής, της παραστρατιωτικής ομάδας SADAT, που αποτελεί την απάντηση της Τουρκίας στην (Αμερικανική) Blackwater και την (Ρωσική) Wagner.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου