Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ζητούν την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, δήλωσε από τη Λισαβόνα ότι είναι αντίθετη με το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) από τις χώρες της ΕΕ, καθώς μία χώρα μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις και μέτρα.


«Η ΕΕ δεν αντέχει να επιτρέπει στα μέλη της να μπλοκάρουν αποφάσεις. Θα πρέπει να μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά» είπε η Γερμανίδα πολιτικός, που ανήκει στους Πράσινους, που γενικώς ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, που υποτίθεται κόπτεται για τα δικαιώματα των πολιτών και των χωρών.

Η Annalena Baerbock υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, καθώς έτσι τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών θα είναι δικαιότερα. Υποστηρίζει ότι πολλές αποφάσεις της ΕΕ καθυστέρησαν επειδή οι χώρες δεν συμφωνούσαν στην διατύπωση των αποφάσεων.

Δηλαδή, εάν η πλειοψηφία των χωρών αποδεχτεί την ένταξη των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» και της Τουρκίας χωρίς να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν δικαίωμα να πουν ΟΧΙ, μέσω του βέτο.

Το πρόβλημα με τη χρήση του βέτο έχει δημιουργηθεί καθώς πρώην ανατολικές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, έχουν απειλήσει με χρήση του βέτο ώστε να διατηρήσουν την κυριαρχία τους (όπως υποστηρίζουν) σε θέματα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, όπως η μετανάστευση, ο πολιτισμός και η οικονομία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πολωνικού κυβερνώντος κόμματος Krzysztof Sobolewski, δήλωσε αντίθετος με την πρόταση της Γερμανίδας Υπουργού.

«Όσο το κόμμα μας κυβερνά, δεν θα υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση της αρχής της αρνησικυρίας (βέτο) στην ΕΕ» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βέτο είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ που εγγυάται στις μικρότερες χώρες «ότι είναι εταίροι και όχι πιόνια στην ΕΕ».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης Piotr Mueller.

«Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγές στο Ευρωπαϊκό δίκαιο σε σχέση με την μείωση της δύναμης των χωρών μελών που σχετίζεται με το βέτο» είπε.

Ο Piotr Mueller πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας θεωρεί το νομικό πλαίσιο του βέτο «επαρκές» και προειδοποίησε για σενάρια «ομοσποδοποίησης» της ΕΕ, που θα οδηγήσουν στην διάλυσή της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από RMX News και PolandDaily24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου