Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Η πώληση F-16 στην Τουρκία, παραβιάζει τον νόμο CAATSA (κυρώσεις) λόγω S-400;

Ο Πρόεδρος «Μπαϊντενόπουλος» φέρεται να έχει προτείνει την πώληση 40 καινούριων F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση άλλων 80 σε επίπεδο Viper, αλλά και την πώληση 30 F-35 στην Ελλάδα.


Η Αμερικανική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την πρόταση αυτή. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει δηλώσει αντίθετος στην πώληση νέων αεροσκαφών ή κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία, όσο αυτή απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όμως, εδώ και 5 χρόνια, μέσω του νόμου CAATSA, ισχύουν κυρώσεις και ουσιαστικά απαγορεύεται η πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, επειδή αυτή προμηθεύτηκε από την Ρωσία το πυραυλικό σύστημα S-400. Μάλιστα η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και δεν της δίνονται τα 100 αεροσκάφη που είχε παραγγείλει, λόγω των S-400, οι οποίοι υποτίθεται έχουν κατασκευαστεί για να καταρρίπτουν και F-35. Ο φόβος των Αμερικανών έγκειται στο ότι οι S-400 μπορεί να μεταφέρουν δεδομένα από την ανίχνευση των F-35 στη Ρωσία και έτσι να καταστούν τα F-35 ανιχνεύσιμα από την Ρωσική αεράμυνα.

Επομένως, η μεγάλη ερώτηση είναι: παραβιάζεται ο νόμος των κυρώσεων (CAATSA) εάν εγκριθεί η πώληση F-16 στην Τουρκία; Μπορεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να παραβιάσει τον νόμο CAATSA; Θα υπάρξει συναίνεση στην παραβίαση του νόμου CAATSA από το Κογκρέσο; Μπορούν οι ΗΠΑ να παραβιάσουν τον δικό τους νόμο έτσι απλά;

Σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί στους εκπροσώπους του State Department οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι εντελώς ασαφείς. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνική ομογένεια, αλλά και οι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί και των δύο κομμάτων που είναι αντίθετοι στην πώληση νέων F-16 στην ταραχοποιό Τουρκία, έχουν ξεσηκωθεί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου