Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Με τις ευλογίες της Κομισιόν μπαίνουν στα σπίτια μας 19 μεταλλαγμένα προϊόντα!

Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δύο ημέρες μετά την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για μια μεταρρύθμιση που θα τους επιτρέπει να απαγορεύουν την χρήση τους στο έδαφός τους.

Έντεκα προϊόντα της Αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto ( πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού) βρίσκονται μεταξύ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που εγκρίθηκαν, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Οι υπόλοιπα οκτώ είναι προϊόντα της Αμερικανικής εταιρείας Dupont και των Γερμανικών ομίλων Bayer και BASF.

Δεκαεπτά από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προορίζονται για την ανθρώπινη και την ζωική διατροφή, ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη (cut flowers).

Η έγκριση αυτών των οργανισμών «τελούσε υπό αναστολή», καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά.
Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για δέκα χρόνια!

Αν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (22-4-2015), θα μπορούν να απαγορεύουν την χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία στο σύνολο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που έχει διαπιστώσει ότι δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων, όπως ακριβώς ζητούσαν οι μεγάλοι όμιλοι.

Η Greenpeace κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί και δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto».


Η χρήση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό εδώ και δεκαετίες. Οι εταιρείες κατασκευής τους υποστηρίζουν πως η κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο είναι ασφαλής. 

Ποτέ όμως δεν έγινε επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την ασφάλεια αυτών των τροφίμων, καθώς η έρευνα θα διαρκούσε 30 χρόνια τουλάχιστον.

Καθώς η βιομηχανία των «μεταλλαγμένων» είναι από τις πιο επικερδείς παγκοσμίως, οι πιέσεις για ελεύθερη διακίνηση των μεταλλαγμένων βρώσιμων και όχι μόνο προϊόντων είναι τεράστιες.

Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να πιεστούν οι κυβερνήσεις να θεσπίσουν και να αναγκαστούν οι εταιρείες να κάνουν, είναι η υποχρεωτική σήμανση των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων.
Σε αυτή την περίπτωση, την ευθύνη θα την έχει ο καταναλωτής που αγοράζει και τρώει τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ενώ σήμερα η κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφών γίνεται χωρίς ο καταναλωτής να το γνωρίζει, καθώς δεν υπάρχει καμία σήμανση στο προϊόν που να πληροφορεί πως πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένο προϊόν.Με πληροφορίες από: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου