Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Στον ΟΗΕ ο Νίκος Κοτζιάς για Κυπριακό και Σκοπιανό

Βασικά θέματα τη συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ήταν το Κυπριακό και με τον Μάθιου Νίμιτζ το Σκοπιανό.

«Εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», είπε ο Νίκος Κοτζιάς στον Μπαν Κι Μουν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι:
«είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας».
Επίσης υπογράμμισε ότι:
«εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο».
Και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη, η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού εντός του 2015 που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του κ. Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, αλλά και τη πρόταση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον ΓΓ να ετοιμάσει ένα σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν, είπε:
«Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Οι κ. Κοτζιάς και Μπαν Κι Μουν συζήτησαν εκτεταμένα και για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.
«Διαπιστώσαμε ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας κυβέρνηση το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και τότε παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω στην Ευρώπη. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε» είπε ο Έλληνας Υπ.Εξ.

Επίσης του ανέφερε και εξήγησε την πρωτοβουλία της Ελλάδας «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα της πολυεθνικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μ. Ανατολή ως ένα στοιχείο όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουνε εμφυτευτεί εδώ και 2000 χρόνια στην περιοχή».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και «ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών» η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή.

Επίσης ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτζ. Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για την πρόταση που απηύθυνε στον ομόλογό του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρίγα πριν από ένα μήνα, αλλά και για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, όπου δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την πΓΔΜ.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης στον κ. Νίμιτζ ότι «εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο» και του ανέφερε το γεγονός ότι «ουσιαστικά πίσω από το όνομα κρύβεται ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θέλουμε, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης».

Σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς είπε:
«Έχω την αίσθηση και από τις συζητήσεις που είχα και με οργανώσεις στη Νέα Υόρκη και από τη συνάντηση που είχα με τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, ότι ενώ η ατμόσφαιρα στην Αμερική όταν πρωτοφτάσαμε ήταν παράξενη γενικά, όπως φάνηκε και στην Ουάσιγκτον την Κυριακή, εδώ είναι θετικοί απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πάρει τα μηνύματά μας με εκείνο τον τρόπο που εμείς επιθυμούσαμε».

Ως συνολικό απολογισμό της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ’ ότι θα περιμέναμε με βάση τις παλαιότερές μας εμπειρίες και νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεων μας σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ».

Οι συναντήσεις του Κ. Κοτζιά με τους Μπαν Κι Μουν και Μάθιου Νίμιτζ πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επίσης τετ-α-τετ με τους κυρίους Stanley Bergman και David Harris, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της American Jewish Committee αντίστοιχα.

Ας ελπίσουμε πως η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα αρχίσει να κινείται μετά από πολλά χρόνια ανυπαρξίας, προωθώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας ποικιλοτρόπως και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό και μόνο συμφέρον.
Με πληροφορίες από τα mignatiou.com και tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου