Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Ξεκίνησε στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο επικεφαλής της Ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 MW που προβλέπεται να κατασκευαστούν στον σταθμό.

Την κατασκευή του σταθμού έχει αναλάβει η Ρωσία, με το κόστος να αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή», σημείωσε ο Γιλντίζ.

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ως το 2030.

«Αν αυτός ο σταθμός είχε κατασκευαστεί πριν από 10 χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Εκτός από τον σταθμό στο Ακούγιου, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στα τέλη του 2014 ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφερθεί δημοσίως στο ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η κατασκευή και ενός τρίτου σταθμού ως το 2030.

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού στο Ακούγιου δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την κατασκευή του σε μια ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός του Ακούγιου θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν στα μεσογειακά παράλια.

Ας ελπίσουμε πως η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα, μετά την απόκτηση πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έκανε το Ιράν.
Ας ελπίσουμε επίσης πως και στην Ελλάδα θα δούμε πολύ σοβαρά (επιτέλους) την δημιουργία ενός ή δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, καθώς πλέον όλοι οι γείτονές μας έχουν αρχίσει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.
Τα λόγια του Τούρκου Υπουργού ήταν πολύ εύστοχα και ας μπουν στο μυαλό όλων:
«Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια».
 




Με πληροφορίες από το tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου