Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Χαρτιά στους αλλοδαπούς που τα δικαιούνται και άδεια να φύγουν από την Ελλάδα δίνει η κυβέρνηση

Όπως ανακοινώθηκε, στη διυπουργική σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού αποφασίστηκαν:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μισή ώρα αργότερα όμως, εκδόθηκε διορθωτική ανακοίνωση στην οποία η διατύπωση ήταν διαφορετική:
«Στους Σύριους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».
Απαλείφθηκε η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα προτίμησής τους».

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι η αλλαγή έγινε για να μην δημιουργηθεί παρανόηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να σπάσει την συνθήκη Σένγκεν και να στείλει μαζικά πρόσφυγες στην Ευρώπη και προκληθούν αντιδράσεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι και στις δύο περιπτώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στο καθεστώς ασύλου και ότι όποιος πρόσφυγας ταυτοποιείται και πληροί τις προϋποθέσεις, θα εφοδιάζεται με τα απαραίτητα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα και θα κινείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από τις συνθήκες που έχουν όλοι υπογράψει.

Ας ελπίσουμε πως όσοι αποκτήσουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν θα αποκτήσουν και την Ελληνική Ιθαγένεια – Υπηκοότητα.
Επίσης, ας ελπίσουμε πως οι Ευρωπαίοι «εταίροι» μας, δεν θα τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα, οπότε θα δημιουργηθούν άλλα μεγαλύτερα προβλήματα…



Πηγές:

http://www.newsit.gr/ellada/eggrafa-syrous-prosfyges-gia-na-taksidepsoun-1404/390163


http://www.protothema.gr/politics/article/467803/ekriktikes-diastaseis-pairnei-to-metanasteutiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου