Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Guardian: Θα στέλνονται πίσω σχεδόν όλοι οι μετανάστες!

Εμπιστευτικό προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που γίνεται την Πέμπτη Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, δημοσίευσε η Βρετανική εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιβιώνουν thς επικίνδυνης διέλευσης της Μεσογείου θα επιστρέφουν στις χώρες τους!

Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτό θα γίνεται με ένα νέο πρόγραμμα «ταχείας επανόδου» το οποίο θα συντονίζει η Frontex, ενώ θα προβλέπονται μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης που δημοσιοποίησε ο Guardian, δεν προβλέπεται ιδιαίτερη επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται μετά από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα, ενώ επικυρώνεται η απόφαση της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών» για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών των δουλεμπόρων, πριν από τη χρησιμοποίησή τους. Υπό αυτό το πρίσμα η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον στόχο, θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη που δέχονται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Αυτό που όμως δεν εξήγησαν οι ηγέτες της ΕΕ με την διαρροή του προσχεδίου στον Guardian, είναι ο τρόπος επαναπατρισμού των χιλιάδων παράνομων μεταναστών.

Η επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους θα γίνεται με πλοία ή αεροπλάνα;
Εάν χρησιμοποιηθούν πλοία, θα είναι πολιτικά ή στρατιωτικά;

Πως θα εξασφαλίζεται η πειθαρχία των αλλοδαπών, που φυσικά δεν θα επιθυμούν την επιστροφή τους στην Αφρική και την Ασία από όπου και έφτασαν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πλήρωσαν πολλές χιλιάδες δολάρια στους λαθρέμπορούς ψυχών για το ταξίδι στην Ευρώπη;


Με πληροφορίες από τα:

http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/most-migrants-crossing-mediterranean-will-be-sent-back-eu-leaders-to-agree

http://www.tanea.gr/news/world/article/5231616/guardian-tha-stelnontai-pisw-sxedon-oloi-oi-metanastes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου