Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Χάος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Σε σπασμωδικές κινήσεις που θα αποβούν μοιραίες για τις διεθνείς της σχέσεις προχωρά η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στη διεθνή διπλωματία είναι άσχημο να εναντιώνεσαι ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, απαιτώντας να περάσει η δική σου άποψη.

Μετά την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ εξαιτίας της αμοιβαίας ακύρωσης χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας, κυκλοφορεί η πληροφορία πως οι Τουρκικές Αερογραμμές ακύρωσαν την παραγγελία προς την Αμερικανική Boeing για 40 αεροσκάφη, ως μέρος των αντίποινων προς τις ΗΠΑ, αλλά και για να πιέσουν προφανώς στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Η πληροφορία έχει κυκλοφορήσει μέσω twitter από τον Fuat Kircaali και ελέγχεται για την εγκυρότητά της. Καλό θα είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, εάν υπάρξουν.

Όμως φαίνεται πως και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία θα περάσουν σε νέα εποχή κρίσης. Οι λόγοι είναι δύο για αυτή την εξέλιξη.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πιθανότητα ακύρωσης της αγοράς από την Τουρκία του Ρωσικού οπλικού συστήματος S-400, εξαιτίας της απαίτησης της Τουρκίας για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας, κάτι που αρνείται η Ρωσία.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Aksam:
«Δεν έχουμε ακούσει επίσημη άρνηση για το θέμα. Ο Πούτιν μας είπε πως μπορούν να γίνουν κοινά βήματα συμπαραγωγής. Η τεχνογνωσία θα είναι σημαντική. Πρέπει να υπάρχει αναβάθμιση της τεχνολογίας. Εάν η Ρωσική στάση είναι αρνητική, μπορεί να συνάψουμε συμφωνία με άλλη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουμε συμφωνήσει μόνο για την αγορά. Πρέπει να τους αγοράσουμε (τους S-400) επειγόντως, επειδή τους χρειαζόμαστε. Πρέπει να προστατέψουμε τον εναέριο χώρο μας. Ελπίζαμε πως θα βρίσκαμε την ευκαιρία να προστατέψουμε όλο τον εναέριο χώρο μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Εάν κάποιες αντι-Ρωσικές χώρες δεν επιθυμούν να αγοράσει η Τουρκία τους S-400, τότε θα πρέπει να μας παρέχουν εναλλακτική πρόταση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου πως έχει υπογραφεί το συμβόλαιο και έχει καταβληθεί η προκαταβολή για την αγορά των S-400. Η Ρωσική πλευρά δηλώνει πως η μεταφορά τεχνογνωσίας για τους S-400 προς την Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε από την Ουκρανία:
«Δεν αναγνωρίσαμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και δεν θα το κάνουμε» τονίζοντας τη σημασία διπλωματικής και νομικής πρωτοβουλίας για τη λύση του θέματος. 


Θυμίζουμε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής επικράτειας, όπως και πολλές άλλες χώρες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση των Τατάρων της Κριμαίας, καθώς αρκετοί Τάταροι ακτιβιστές παραπονούνται για παράβαση των δικαιωμάτων των Τουρκικής καταγωγής Τατάρων της Κριμαίας μετά την προσάρτησή της από την Ρωσία.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερνογάν προσπαθεί να αναδειχθεί όχι απλά σε περιφερειακή δύναμη, αλλά σε παγκόσμια υπερδύναμη, αποκτώντας στρατιωτική τεχνολογία. Η λυκοφιλία της με τη Ρωσία είναι εύθραυστη, ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εξαιτίας και της ανάπτυξης στενών σχέσεων με το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Άραγε πόσο μακριά είναι η ώρα της Αμερικανορωσικής σφαλιάρας προς την Τουρκία;



Με πληροφορίες από τα TASS, Anadolu, Hurriyet και Associated Press

1 σχόλιο:

  1. ΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . . .ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ,ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή