Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Γερμανία και Ρωσία στράφηκαν στον χρυσό

Δύο από τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες στον κόσμο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο χρυσό τα τελευταία χρόνια. Η Γερμανία έφερε πίσω στη Φρανκφούρτη τον χρυσό που είχε στο εξωτερικό, ενώ η Ρωσία αγοράζει χρυσό «σαν να μην υπάρχει αύριο».

Η Κεντρική Τράπεζα την Ρωσίας ανακοίνωσε πως απέκτησε τεράστιες ποσότητες χρυσού με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό έγινε για να προστατευτεί η Ρωσική οικονομία σε περίπτωση κρίσης, ακόμη και αν αυτή προκληθεί επίτηδες από τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσική οικονομία θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα που θα βασίζεται στα αποθέματα χρυσού.

Μέσα στο 2017 η Ρωσική ρυθμιστική αρχή αγόρασε 4,2 εκατομμύρια ουγγιές από πολύτιμα μέταλλα αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την 1η Οκτωβρίου, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα διαθέτει χρυσό αξίας 73,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2016 διέθετε χρυσό αξίας 65,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θυμίζουμε πως η Γερμανία ξεκίνησε το 2013 τον επαναπατρισμό 743 τόνων χρυσού που διατηρούσε στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας. Η διαδικασία μεταφοράς του χρυσού από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη στην Φρανκφούρτη ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, 3 χρόνια νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.


Στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ειδικότερα στον Ισολογισμό της, έγινε γνωστό το ποσό του χρυσού που κατέχει η Τράπεζα. Την 31η Δεκεμβρίου 2016 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό έφταναν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5,2618 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ήμισυ σχεδόν των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το υπόλοιπο φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.


Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν οι χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου