Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Commerzbank: μαγειρεμένα τα στοιχεία της Τουρκικής οικονομίας

Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από αμφισβητήσιμα και ίσως είναι πολιτικά κατευθυνόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης Γερμανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο δείχνουν πως η οικονομία της Τουρκίας έχει οπισθοχωρήσει εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που έφερε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Όμως, τα επίσημα στοιχεία (TurkStat) που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν πως η ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας σημείωσε άνοδο σε σχέση με το δολάριο και από 1 προς 4 βρίσκεται στο 1 προς 3,4. Επίσης, η Τουρκική οικονομία αναπτύσσεται σε ετήσια βάση κατά 5,2%, ενώ η εμπιστοσύνη προς την αυτή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας.

Η Γερμανική τράπεζα Commerzbank, με ανακοίνωσή της με τίτλο «Τουρκία – με κοροϊδεύεις;» εκφράζει αμφιβολία για τις ανακοινώσεις της Τουρκικής οικονομίας.

Ο πρώτος τομέας που αμφισβητούνται τα στοιχεία, είναι ο Τουρισμός. Ο τουρισμός στην Τουρκία μειώθηκε εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων και της αστάθειας που έφερε η απόπειρα πραξικοπήματος. Όμως, τα επίσημα Τουρκικά στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε ανάκαμψη του τουρισμού το 2017, εξαιτίας της πτώσης της ισοτιμίας της Λίρας και εξαιτίας της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όμως, η Commerzbank αμφιβάλει για το αν η αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή μπόρεσε να καλύψει το έλλειμμα τουριστών από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και ιδίως τη Γερμανία.

Οι Γερμανοί αποτελούσαν το 15% των τουριστών που επισκέπτονταν την Τουρκία κάθε χρόνο. Όμως, η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η ταξιδιωτική οδηγία του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, πως η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό, απέτρεψαν τους Γερμανούς από το να επισκεφτούν την Τουρκία.

Η Commerzbank εκτιμά πως 2,4 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2017, ενώ το 2016 την είχαν επισκεφτεί 3,9 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί Τουρίστες λιγότεροι!

Η Τουρκική στατιστική υπηρεσία παρουσίασε στοιχεία για αύξηση του εισοδήματος κατά 6% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Η Commerzbank πιστεύει πως η πολιτική αστάθεια στη χώρα αποτελεί δηλητήριο για επενδύσεις, ενώ επιβεβαιωμένα διεθνή στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο!

Κατά το πρώτο μισό του 2017, οι ξένες επενδύσεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 8% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι επενδυτές συμπεριφέρονται εντελώς διαφορετικά από τους διεθνείς.

Η Commerzbank ανακοίνωσε πως «θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη αν το οικονομικό θαύμα συνέβαινε πραγματικά», αλλά τα επίσημα στοιχεία «δεν κρίνονται ασφαλή εξαιτίας της τρέχουσας πραγματικότητας».

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε για τα Τουρκικά Στατιστικά Στοιχεία πως είναι αδύνατο να έχουν χειραγωγηθεί πολιτικά, ενώ η TurkStat σχολίασε την ανακοίνωση της Commerzbank ως παραπλανητική.

«Η TurkStat ως ο κύριος παραγωγός των επίσημων στατιστικών και συντονιστής των στατιστικών συστημάτων, παράγει και διανέμει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τις Θεμελιώδεις Αρχές των Επίσημων Στατιστικών και του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Κώδικα Πρακτικής. Η TourkStat είναι επιστημονικά και τεχνολογικά ανεξάρτητος θεσμός» αναφέρει η ανακοίνωση της TurkStat.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου