Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Washington Post: Με συνοδεία της Αλ-Κάιντα εισέβαλαν οι Τουρκικές δυνάμεις στη Συρία

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας που υποτίθεται είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Δεν αποκλείεται να «φάει το κεφάλι» του ο σουλτάνος, καθώς όχι μόνο προχώρησε σε κινήσεις που είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, προχώρησε και σε αντίποινα προς τους Αμερικανούς για το θέμα της visa.

Οι Αμερικανικές αρχές σταμάτησαν να εκδίδουν ταξιδιωτική visa σε όσους Τούρκους επιθυμούν να επισκεφτούν τουριστικά τις ΗΠΑ, εξαιτίας της σύλληψης Τούρκου υπηκόου που εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με την κατηγορία πως είχε σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοση του Ιμάμη από τις ΗΠΑ, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αμέσως μετά, σε αντίποινα, οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως σταματούν και αυτές να εκδίδουν visa στους Αμερικανούς που θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία.

Οι κακές σχέσεις όμως μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της νέας εισβολής Τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία, με σκοπό την δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην Ιντλίμπ και το Χαλέπι.

Η Τουρκία, με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, εισέβαλε στην Συρία με σκοπό να επιτρέψει στους Κούρδους να ενώσουν τις περιοχές που ελέγχουν. Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι απελευθέρωσαν από τους Ισλαμοφασίστες τις βορειοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με την Τουρκία, εκτός από την περιοχή της Ιντλίμπ και το Χαλέπι.

Με την κίνηση αυτή, η Τουρκία θέλει να αποτρέψει την ένωση αυτών των περιοχών και την δημιουργία μιας ενιαίας Κουρδικής περιοχής από τη Μεσόγειο ως το Ιράκ, κατά μήκος των συνόρων της.

Όπως όμως καταγγέλλεται, οι Τουρκικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην περιοχή, συνοδεύονταν από παραστρατιωτικούς της Αλ-Κάιντα μέχρι την περιοχή Darat al-Ezzah που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την Αφρίν που βρίσκεται υπό Κουρδικό έλεγχο.

Από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό, εκτός από την δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θα επιτραπεί η δημιουργία Κουρδικού διαδρόμου που θα ενώσει τις Κουρδικές περιοχές με τη Μεσόγειο.

Έτσι, οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ με κάθε τρόπο και πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος μαζί με Αμερικανούς κομάντο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Τουρκικό στρατό που εισέβαλε στη Συρία. Άραγε τι θα συμβεί σε αυτήν την περίπτωση;

Οι ΗΠΑ είναι ήδη ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με την σύσφιξη των σχέσεων της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας και Ρωσίας. Η αγορά των Ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Πως άραγε θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην αυτονόμηση του Σουλτάνου; Θα τον ανατρέψουν; Θα οδηγήσουν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ; Θα ξεκινήσουν εμπάργκο όπλων (F-35) και οικονομικό πόλεμο;



Με πληροφορίες από τα άρθρα 1 και 2 της Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου