Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ερντογάν: αγοράζουμε τους S-400 και εξετάζουμε τους S-500

Δεν έχει τέλος η εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας. Όχι μόνο θα αγοράσει το σύστημα S-400 από την Ρωσία, αλλά πλέον εξετάζεται η πιθανότητα απόκτησης στο μέλλον και του συστήματος S-500.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αγορά του Ρωσικού συστήματος S-400, προσθέτοντας πως έχει συζητηθεί η πιθανότητα απόκτησης και του υπό ανάπτυξη συστήματος S-500.

Το National Interest υποστηρίζει πως το Ρωσικό σύστημα S-500 που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, αναμένεται να είναι κάτι ανάλογο του Αμερικανικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense system) και να μπορεί να καταρρίψει αεροπλάνα τύπου stealth, βαλλιστικούς πυραύλους, ακόμη και δορυφόρους!

«Στις συζητήσεις μας με τον Πούτιν δεν σκεφτόμαστε να σταματήσουμε στους S-400. Είχαμε συνομιλίες και για τους S-500» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα υπάρξει συμπαραγωγή στην αρχική φάση της προμήθειας των S-400 «αλλά σε δεύτερη φάση, με τη θέληση του Θεού, θα υπάρξουν κοινά βήματα παραγωγής».

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει την καταβολή προκαταβολής από την Τουρκία για την αγορά του συστήματος S-400.

«Ναι, έχουμε λάβει προκαταβολή. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τις ημερομηνίες παράδοσης. Η Τουρκία επιθυμεί να παραδοθούν πριν το 2019, αλλά το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Vladimir Koshin.

Η προμήθεια του Ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία που είναι μέλλος του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει την δυσφορία των Αμερικανών που υποστηρίζουν πως θα υπάρξει πρόβλημα διασύνδεσης των Ρωσικών συστημάτων με τα ΝΑΤΟϊκά. Επίσης, οι ΗΠΑ ήθελαν να πουλήσουν στην Τουρκία το δικό τους σύστημα Patriot.3

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε πως η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της συμμαχίας και πως είναι εθνική απόφαση για την Τουρκία το ποιο οπλικό σύστημα θα αγοράσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου