Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για σημαντικές συνομιλίες με τον Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας, ενώ ο Έλληνας Υπουργός συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το Twitter του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και από τα Τουρκικά δίκτυα Anadolu και Daily Sabah, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για πολλά από τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος από την διεθνή σκηνή.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, από Ελληνικής πλευράς τονίστηκε πως η Ελλάδα έχει υποστηρίξει συστηματικά και με ειλικρίνεια την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υποστηρίζει σθεναρά τη Δημοκρατία στην Τουρκία, ενώ η από την πρώτη στιγμή δηλώθηκε η αντίθεση στο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε. Επίσης, μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να διαφωνούν σε πολλά θέματα, αλλά αναπτύσσουν μια θετική ατζέντα για προώθηση των διμερών σχέσεων, ενώ είναι σημαντικό για τις δύο χώρες να αποτελούν άγκυρα σταθερότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες.



Από Τουρκικής πλευρά έγινε γνωστό πως ζητείται από την Ελλάδα να μην υποθάλπει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς 995 Τούρκοι έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η δυσφορία της Τουρκίας για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα (που είχαν φτάσει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη) και για ακόμη 2 που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο. «Δεν έχουμε χάσει εντελώς τις ελπίδες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Σταβούσογλου.


Οι συνομιλίες περιστράφηκαν και γύρω από το μεταναστευτικό, καθώς οι ροές των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένες το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας στο μέγιστο από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Τούρκοι πιστεύουν πως η χώρα τους αποτελεί και τελικό προορισμό και χώρα διέλευσης μεταναστών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Κονγκό, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και τις περιοχές της Παλαιστίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου