Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Βέτο της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας

Η Ουγγαρία θέτει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς μία απόφαση της Ουκρανίας για την γλώσσα που θα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας αντιβαίνει στα συμφέροντά της!

Η Ουγγαρία γνωστοποίησε πως δεν μπορεί να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και έθεσε βέτο για τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η αιτία για το βέτο της Ουγγαρίας βρίσκεται στον νόμο για την παιδεία που υιοθετήθηκε από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον νόμο, οι μαθητές στα σχολεία θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μόνο στην Ουκρανική γλώσσα. Ο νόμος επιτρέπει και την διδασκαλία άλλων γλωσσών, αρκεί να πρόκειται για γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα Αγγλικά.
 

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Peter Szijarto δήλωσε πως ο νόμος καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία. Στην περιοχή Zakarpatie (Zakarpattia) της Ουκρανίας ζουν περίπου 150.000 Ούγγροι.

«Ο νόμος είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα στα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι απλά» πρόσθεσε ο Peter Szijarto.

Η Ουγγαρία ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο νέος Ουκρανικός νόμος θεωρήθηκε πισώπλατη μαχαιριά.
 

Όπως έγινε γνωστό, η Ουγγαρία θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα, έως ότου διευθετηθεί το θέμα, καθώς από τον Σεπτέμβριο έχει γίνει σαφές πως η Ουγγαρία θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το βέτο της Ουγγαρίας δεν είναι δυνατό να υπερκεραστεί, καθώς απαιτείται ομοφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ νέου μέλους.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο νέος εκπαιδευτικός νόμος της Ουκρανίας θα χωρίσει ακόμη περισσότερο τους Ρώσους από τους Ουκρανούς στη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ.

Με τον νόμο αυτό, οι πολίτες της Ουκρανίας που μιλούν Ρωσικά εδώ και πολλές γενιές, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους και να υιοθετήσουν την εγκεκριμένη γλώσσα του κράτους. Οι αυτοανακηρυγμένες (ρωσικές) δημοκρατίες δεν θα δεχτούν ποτέ αυτόν τον νόμο και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανεξαρτησία από την Ουκρανία, καθώς γίνεται προσπάθεια εξάλειψης των μειονοτήτων.

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να εξαλείψει την Ρωσική γλώσσα από την Κριμαία, ήταν ο λόγος που η χερσόνησος κήρυξε την ανεξαρτησία της και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην Ρωσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου