Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Έκκληση για βοήθεια από τους Χριστιανούς του Ιράκ

Η πολιτιστική οργάνωση Soraya του Ιράκ, ζητά από την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να προστατέψει τους Χριστιανούς και τους Γεζίντι στην Fishkhabur (Faysh Khabur) του Ιράκ, δίπλα από τα σύνορα με την Τουρκία και κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Εξαιτίας των επιθέσεων των δυνάμεων του Hashd al-Shaabi, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τα Χριστιανικά χωριά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές απειλές» αναγράφεται στην επιστολή της οργάνωσης.

Η επιστολή στάλθηκε στους αντιπροσώπους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ και το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η οργάνωση προειδοποιεί πως οι μάχες που γίνονται εκεί κοντά, μεταξύ των Ιρακινών δυνάμεων (κυρίως Σιιτών) και των Κούρδων Πεσμεργκά, μπορεί να επεκταθούν και στα χωριά των Χριστιανών και των Γεζίντι, στα οποία διαμένουν 17.000 οικογένειες!

Οι μάχες διεξάγονται για την κυριαρχία σε εδάφη που διεκδικούν και οι Κούρδοι και η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η επιστολή ζητά από την διεθνή κοινότητα να λάβει «άμεση δράση» και να προστατεύσει τις εγχώριες μειονοτικές ομάδες.

«Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας θρησκευτικής ελευθερίας (27-10-2017), καλούμε την διεθνή κοινότητα να προστατέψει τις τοπικές θρησκείες του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής από την καταστροφή, τον τρόμο και τον θάνατο» γράφει η επιστολή.

Οι Χριστιανοί της περιοχής μαζί με τους Γεζίντι, δηλώνουν πως δεν θέλουν τον πόλεμο και απευθύνουν έκκληση βοήθειας προς το Βατικανό και τον Πάπα, μαζί με τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

«Καλούμε τον Πάπα, τις ΗΠΑ και τη Διεθνή Κοινότητα, να παρέμβουν άμεσα. Εδώ ζουν Χριστιανοί και Γεζίντι. Είμαστε κοντά στο πολεμικό μέτωπο. Θέλουμε να επέμβουν και να σταματήσουν την αιματοχυσία. Εμείς οι Ιρακινοί είμαστε μόνοι μας. Πολεμήσαμε το Ισλαμικό Κράτος μαζί. Επίσης καλούμε τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Αμπαντί. Είμαστε ειρηνικοί Χριστιανοί. Ειρηνικοί Γεζίντι. Θέλουμε ειρήνη. Εάν φτάσει εδώ ο πόλεμος, ζητούμε από τον Πάπα να μας μεταφέρει σε άλλες χώρες επειδή δεν θέλουμε τον πόλεμο. Θέλουμε μόνο την ειρήνη».

Οι Χριστιανοί είναι αντιμέτωποι με διωγμούς στο Ιράκ, ενώ οι Γεζίντι θανατώθηκαν ή σκλαβώθηκαν κατά χιλιάδες, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν λόγο για γενοκτονία.

Ο Χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ, από 1,5 εκατομμύριο που ήταν πριν το 2003, έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου