Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Η Rosneft ανέλαβε τον έλεγχο του πετρελαιαγωγού του Κουρδιστάν και θα κατασκευάσει αγωγό Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη

Η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του κύριου αγωγού πετρελαίου του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ συζητά την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Έτσι η Rosneft αύξησε τις επενδύσεις της στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων του Ιράκ στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τη στρατιωτική δράση που έχει αναλάβει η Βαγδάτη στην περιοχή, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Όπως μετέδωσαν το Reuters και το Bloomberg, η κίνηση αυτή φαίνεται πως ανήκει στην στρατηγική του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ενίσχυση της Ρωσικής πολιτικής και οικονομικής επιρροής στην Μέση Ανατολή, η οποία είχε ατονήσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρωσική κίνηση έρχεται σε μια περίοδο κρίσης των σχέσεων των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης εξαιτίας του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Σεπτεμβρίου, που εκνεύρισε την γειτονική Τουρκία.

Οι ΗΠΑ αποκάλεσαν το δημοψήφισμα προβοκάτσια, αλλά η Ρωσία το υποστήριξε, λέγοντας πως οι Κούρδοι έχουν δικαίωμα στην ανεξαρτησία.

Η Rosneft ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει το 60% του αγωγού, ενώ η εταιρεία KAR που τον διαχειρίζεται σήμερα θα διαθέτει το 40%. Πληροφορίες αναφέρουν πως η επένδυση της Rosneft θα ανέλθει στα 1,8 δισ. δολάρια.

Θυμίζουμε πως η Rosneft δάνεισε φέτος στους Κούρδους του Ιράκ 1,2 δισ. δολάρια και σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε 5 τεμάχια εξόρυξης πετρελαίου, που περιέχουν 670 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με την παραγωγή να ξεκινά το 2021.

Το αφεντικό της Rosneft, Igor Sechin, κάλεσε από την Βερόνα της Ιταλίας την Βαγδάτη και την Erbil να τα βρουν, ενώ υπέγραψε το συμβόλαιο με τους Κούρδους. Μάλιστα η Rosneft προαγόρασε την παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιρακινού Κουρδιστάν για τα επόμενα 2 χρόνια!

Η Rosneft έχει επίσης ξεκινήσει συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν στην Ευρώπη! Ο αγωγός σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2020 και θα τροφοδοτεί την Τουρκία με 30 δισκεταμμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η κίνηση των Ρώσων φαίνεται να σφραγίζει την περιοχή των Κούρδων από τις πιέσεις της Βαγδάτης και των υπολοίπων γειτόνων.

Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των στρατιωτικών εμπλοκών μετά το δημοψήφισμα, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο, δημιουργώντας οικονομική ασφυξία στους Κούρδους, που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το εξωτερικό.

Η Βαγδάτη έχει ζητήσει από την BP να επιστρέψει στο Κιρκούκ και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της περιοχής.

Ταυτόχρονα, υο Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία, έχουν δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στους Κούρδους, κάτι που ίσως αλλάξει με την εμπλοκή της Rosneft.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου