Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Πούτιν: σύντομα σε λειτουργία το Πυρηνικό Εργοστάσιο στην Τουρκία

Το Ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου θα είναι έτοιμο συντομότερα, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

«Αναμένουμε να κατασκευάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία την Μονάδα 1 του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου σε μικρότερο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε πως για την έγκαιρη κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου θα χρειαστεί να συντονιστούν και οι δύο πλευρές και να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις οι απαραίτητες άδειες.

Η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικών καυσίμων στην Τουρκία αναμένεται να κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καλύπτει το 17% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου θα επιτρέψει στην Τουρκία να μειώσει το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι θα επωφεληθούν οι καταναλωτές.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010. Το εργοστάσιο θα διαθέτει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 4.800MW, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2023 και θα λειτουργεί για 60 χρόνια.

Η κρατική Ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του εργοστασίου. Η Rosatom επιθυμεί να πουλήσει σε επενδυτές το 49% του εργοστασίου, μέχρι τα τέλη του 2017.



Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να μην κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

3 πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα για την Τουρκία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου